
Dosarul „Energoalians”: Guvernul va plăti încă 60.000 de dolari avocaților care au reprezentat statul într-o dispută energetică de decenii
Avocații americani care au reprezentat interesele Republicii Moldova în dosarul „Energoalians” își vor primi banii. Guvernul a decis să aloce din fondul de rezervă încă aproape 60.000 de dolari pentru plata onorariilor biroului de avocați Bukh Law Firm P.C. din New York, care a reprezentat interesele statutului în dosarul inițiat de „Energoalians”. Suma este prevăzută pentru achitarea serviciilor oferite de avocații americani în perioada 8 februarie - 10 aprilie 2019, scrie Bizlaw.md.
・
Angajamentul de reprezentare și consultanță juridică cu Bukh Law Firm P.C. a fost negociat și semnat de Guvern pe 11 decembrie 2018. Părțile au convenit ca prețul serviciilor juridice să fie stabilit per oră, conform unor tarife prevăzute în contract.
La 11 februarie, firma de avocatură americană a solicitat achitarea serviciilor sale, în sumă de 41.551 de dolari din suma totală de 66.551 de dolari. Diferența a fost achitată anterior în avans. Ulterior, plata onorariului a fost aprobată de Guvern.
Amintim că în aprilie 2016, Curtea de Apel din Paris a anulat sentința arbitrală adoptată pe 25 octombrie 2013 și contestată de autoritățile din Republica Moldova. Conform deciziei finale, s-a constatat că tribunalul de arbitraj ad-hoc, convocat anterior de „Energoalians” la Paris, nu era competent să adopte sentinţa în cauză, iar la soluționarea litigiului s-a comis încălcări grave.
În procesele de judecată cu „Energoalians”, statul a fost reprezentat de mai multe firme de avocatură străine și naționale, alocând diverse sume de bani. Bunăoară, în anul 2016 Executivul de la Chișinău a decis aprobarea onorariului destinat Biroului Asociat de Avocaţi „Buruiana & Partners”, în valoare de 125.789,81 de lei pentru servicii de consultanță juridică și reprezentare în procedura de arbitraj internațional în cauza Republica Moldova versus „Energoalians”/„Komstroy”.
Litigiul dintre Republica Moldova și Energoalians își are începutul încă la finele anilor ‘90. Atunci când Î.S. „Moldtranselectro” a cumpărat energie electrică din Ucraina prin intermediul „Derimen Properties” Ltd, un offshore din Insulele Virgine Britanice (BVI), iar în urma livrărilor s-ar fi format o datorie de circa 196 de milioane de lei.