Sare pe rana persoanelor alergice: Un ditamai lan de ambrozie răsare pe un câmp de la Holercani (FOTO)

Sare pe rana persoanelor alergice: Un ditamai lan de ambrozie răsare pe un câmp de la Holercani (FOTO)

În timp ce sute de moldoveni trăiesc clipe de coșmar în această perioadă a anului ducând o luptă aprigă cu alergia cauzată de ambrozie, în regiunea localității Holercani răsare un ditamai lan plin cu această plantă. Cel puțin asta arată mai multe imagini postate într-un grup pe o rețea de socializare. Oamenii se arată revoltați de neglijența autorităților și se întreabă dacă faptul că  lanul de ambrozie este lăsat să crească în voie este o întâmplare sau un gest de indiferență din partea șefilor de la raion.

„Acum nici nu știu de unde ar trebui de pornit și pe cine de sesizat: Inspecția Mediului, Ministerul Sănătății, Poliția, Procuratura, Cinsiliul Raional, Primaria sau de căutat proprietarul și de fugărit împreună cu familia macar vre-o două ore prin plantația ce o au pe pământul lor”, a spus autorul postării.

...

Publicitate

„Domnule primar de Holercani, să fie aceasta pepeniera pentru întreaga moldova de plante de ambrozie? Luați vă rog atitudine”, a adăugat bărbatul.

Și alți internauți au confirmat că lanul de ambrozie din regiune ar fi o bombă cu ceas pentru sănătate:

„Eu nu am suferit de alergie până la moment, dar am trecut pe traseu spre Dubasari și îndată am fost afectată de ambrozie! E zona de la satul Coșnița pe traseu”, a scris o femeie.

...

„Catastrofă. Cum sa reziști dacă această plantă crește de parcă ar fi cultivată intenționat? De ce nu se amendează localitatea sau cine trebuie să răspundă de așa ceva? Ce fac autoritățile, cu ce ne ajuta pe noi, cei alergici?”, a adăugat o internaută.

Ambrozia, între promisiuni și fapte...

În luna august a anului 2018, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a plasat un anunț pe platforma dezbaterilor publice Particip.gov.md. Autoritatea a cerut cetățenilor să vină cu propuneri pentru elaborarea cadrului normativ privind combaterea buruienii ambrozia.În cadrul unei ședințe de Guverm fostul premier Pavel Filip declarase că ambrozia nu ar fi inclusă în lista buruienilor interzise:

„Nu știu cum s-a întâmplat că această plantă nu se regăsește pe lista plantelor interzise. Domnule ministru Volconovici, vă atrag atenția la funcționarea proiectelor când veniți cu ele în guvern. Eu vreau foarte repede ca ea să fie interzisă legal. Odată ce ea va fi în listă, atunci vor putea fi aplicate amenzile. Vecinii noștri din România deja au interzis această plantă. Haideți să avem grijă de lucrurile ce afectează sănătatea oamenilor”, a declarat Filip în ședință.

După Guvern și Primăria Capitalei căuta ac de cojocul ambroziei.

„Se lucrează manual. Intervenim la toate solicitările. E târziu anul acesta de a folosi erbicide. Nu are sens pentru că planta e deja coaptă. Dar, facem harta unde sunt locuri cu cele mai multe plante și anul viitor, din primăvară, vom începe să acționăm cu erbicide. Scopul este de nimicit 100%”, declara în 2018 șeful Asociației Spații Verzi, Serghei Carp.

Cât de periculoasă...

Ambrozia este o plantă care creşte pe marginea drumului, terenurile lăsate pârloagă, prin parcuri, în grădini, în culturile de cereale, de florea-soarelui etc. şi este extrem de periuloasă pentru oameni. În perioada august-septembrie polenul acestei plante, purtat de vânt, provoacă polinoze, este unul dintre factorii agravanţi ai astmului bronşic.

O singură plantă matură poate elibera până la 8 miliarde de grăunțe de polen (20 microni în diametru) și până la 30.000 de semințe, care își păstrează calitățile germinative timp de 40 de ani.

Alergia provocată de ambrozie, mai numită în popor și „febra fânului”, dă demult bătăi de cap moldovenilor. Polenul acesteia, un alergen puternic, este purtat de vânt chiar și până în noiembrie. Planta a fost interzisă deja peste Prut, unde a fost adoptată o lege care să o combată. Amenzile la români ajung până la 20.000 de lei românești. În R. Moldova, însă, lucrurile încep să se miște abia acum - în plin sezon de alergie.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal