Groapa de gunoi de la Ialoveni, între ciocan și nicovală. Autoritățile nu au, deocamdată, o soluție pentru a rezolva problema

Groapa de gunoi de la Ialoveni, între ciocan și nicovală. Autoritățile nu au, deocamdată, o soluție pentru a rezolva problema

Autoritățile locale de la Ialoveni recunosc că nu au, deocamdată, o soluție clară pentru a rezolva problema gropii de gunoi din localitate. După ce săptămâna trecută zeci de locuitori au dat buzna la primărie pentru a-și face dreptate, primarul Sergiu Armașu a organizat astăzi o consultare publică la care a invitat la discuții toate părțile implicate. Alesul este de părere că închiderea depozitului de deșeuri nu este o idee bună, întrucât o asemenea abordare ar duce nemijlocit la o catastrofă ecologică.

„Cineva a spus să închidem groapa de gunoi. Haideți să o închidem, dar va începe revolta din mai multe părți. Dacă nu vom putea să adunăm gunoiul, timp de o săptămână va fi chiar o catastrofă ecologică”, a declarat Sergiu Armașu.

Primarul de Ialoveni a precizat că problema gropii de gunoi a fost mereu pe ordinea de zi a autorităților. Totuși, spune Armașu, Consiliul Orășenesc nu a susținut niciodată proiectul de dezvoltare al acestui segment:

Publicitate

„Noi nu numai odată am abordat această problemă. Am fost acuzați de toată mass-media de această situație catastrofală pe care o recunoaștem, dar nu putem spune că nu am făcut nimic la acest capitol. Noi în permanență am fost cei care am abordat această problemă ca pe una de bază”.

Totodată, Armașu a precizat că de-a lungul anilor ar fi fost expediate mai multe demersuri către autoritățile publice centrale pentru a interveni și a soluționa problema. Chiar și așa, proiectul managementului deșeurilor solide nu ar fi fost susținut de consilierii locali.

„În 2018 am depus un demers către premier și către ministerul de resort. După ce s-a luat problema la control, a fost verificată groapa de gunoi.Acum groapa de gunoi este iluminată, a fost îngrădită, s-au pus camere de supraveghere. Actualitățile de resort au spus atunci că starea gropii de gunoi este satisfăcătoare. Oare noi am făcut aceste concluzii? Oare noi nu am vrut să intervenim?”, a spus Armașu.

Primarul le-a sugerat tuturor părților implicate în această problemă să găsească pârghii de dialog și să încerce să identifice un numitor comun. Nici unii locuitori nu sunt de părere că închiderea depozitului este o idee bună:

„Cei care propun să închidem groapa de gunoi ce propun în loc? Acum, după părerea mea, este destul de binișor gestionată situația. Dacă o vom închide va fi catastrofă. Trebuie să lucrăm în direcția asta ca în timp, în doi ani, de exemplu, chestia asta să fie rezolvată”.

În prezent la groapa de gunoi din orașul Ialoveni sunt depozitate deșeuri aduse din mai multe localități din raza raionului.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal