
Sarea în bucate, un pericol greu de învins. Ministerul Sănătății își propune să-i determine pe moldoveni să consume mai puțină „moarte albă”
Moldovenii consumă în fiecare zi de două mai multă sare decât limita recomandată de Organizația Mondială a Sănătății. O spun sondajele și o confirmă specialiștii de la Ministerul Sănătății care au lansat astăzi o campanie socială care își propune să diminueze consumul de sare în rândul locuitorilor țării noastre. Campania de informare și educare a cetățenilor „Redu sarea din mâncare” este realizată cu susținerea Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare.
・
„A fost efectuat un studiu al consumului de sare, dar și obișnuințele alimentare ale moldovenilor din mediul rural și urban. Avem dovezi că în comparație cu recomandările OMS ca pe zi consumul de sare să nu depășească 5 grame pe zi, la noi este de două ori mai mare. Cifra este mai mare la bărbați decât la femei, în sate consumându-se ceva mai multă sare decât la oraș”, a declarat Alexandru Voloc.
Potrivit specialiștilor de la Ministerul Sănătății, 45,5% dintre moldoveni suferă de tensiune arterială, iar consumul de sare este unul dintre factorii principali care cauzează această problemă.
„Ne-am luat angajamentul ca până în 2025 să diminuăm cu 30% consumul de sare și să reducem astfel o serie de maladii”, a adăugat Voloc.
Totodată, experții trag alarma și spun că, de multe ori, sarea se ascunde acolo unde nici nu bănuim.
„Moldovenii mănâncă pe zi aproximativ 330 de grame, ceea ce demonstrează de fapt cantitatea zilnică de sare pe care o consumăm. Prin simpla acțiune de reducere a sării din rețeta pâinii va permite ca consumul gradual de sare să scadă, iar Republica Moldova va contribui la reducerea poverii globale a bolilor non-transmisibile”, a explicat Stela Gavriliță.
Unde mai pui că dragostea unor moldoveni față de sare nu are limite, substanța fiind folosită chiar și acolo unde nu este nevoie de ea.
„Din păcate în spațiul post-sovietic, multă lume are obiceiuri nu prea sănătoase. Cunosc oameni care mănâncă peștele sărat cu sare, la fel și la brânză. Sarea se ascunde în cantități considerabile și produsele alimentare pe care le consumăm zilnic, dar nu ne dăm seama că ele ar conține sare. Multă lume nu cunoaște că consumul excesiv de sare poate duce la probleme serioase de sănătate care afectează calitatea și durata vieții”, a declarat Viorica Crețu.
Studiile arată că cei mai atrași de mâncărurile sărate excesiv sunt bărbații, iar din punct de vedere cantitativ, sarea este folosită mai mult în mediul rural decât în cel urban.
Campania de informare și educare a cetățenilor ”Redu sarea din mâncare” nu are o limită de timp.