Așadar, partidele politice, organizațiile social-politice și blocurile electorale se pot împrumuta de la stat cu 50 de mii de lei, fără dobândă. Iar candidații independenți pot lua un împrumut de 10 mii de lei.

Ministerul Finanțelor urmează să elaboreze regulamentul de acordare a creditelor. Potrivit Codului Elector, cererea de acordare a creditului se depune la minister.

„Creditele primite de la stat se sting, complet sau parţial, de către stat, în. funcţie de numărul total de voturi valabil exprimate pentru concurentul electoral. în circumscripţia electorală respectivă. Suma de bani, determinată prin împărţirea sumei creditului la numărul de alegători care au participat la votare, apoi prin înmulţirea rezultatului obţinut cu numărul de voturi valabil exprimate pentru concurentul electoral respectiv, urmează a fi stinsă de la bugetul de stat”, spune legea.

Concurentul electoral care și-a retras candidatura este obligat să restituie banii. Cei care au obținut mai puțin de 3% din voturile valabil exprimate în întreaga țară sau în circumscripția respectivă, inclusiv candidații independenți care nu au fost aleși, la fel, trebuie să restituie creditele primite.

Trebuie să întoarcă banii și primarul ales și validat care refuză să exercite mandatul.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!