Iată zece idei concrete care-ți vor salva nervii și banii din bugetul familiei:

1. Nu te teme să întrebi care e prețul total. Știi vorba proverbului: bate și ți se va deschide? Exact asta trebuie să faci când ajungi la discuții cu agentul economic, fie că optezi pentru o sală de ceremonii ori un restaurant pentru nuntă. Întreabă-l care este prețul per persoană, dacă există un preț minim, care ar fi prețul mediu și avansul stabilit. Uneori, nici nu e nevoie de avans, poți rezolva tot printr-un contract de prestare a serviciilor, achitând suma totală după nuntă.

Psst! Vrei un secret?

Dacă vrei să economisești, poți să-ți organizezi evenimentul în zilele de luni-miercuri sau în perioada lunilor decembrie-aprilie. Atenție! Riști să ai o listă mai mică de restaurante dispuse să lucreze în aceste perioade. Dar cine nu riscă, nu bea șampanie, corect?

2Cere să ți se spună clar ce cheltuieli suplimentare există. Nu ar fi prea plăcut să te trezești cu sume de care nu știi, la finele evenimentului. Așa că află dacă se achită suplimentar chelnerii sau închirierea sălii este în afara prețului de bază.

3Solicită beneficiile care îți revin pe bună dreptate. Cu puțină insistență poți obține o reducere de preț la candy bar sau, de ce nu, un decor gratuit, mai ales dacă faci nuntă în afara sezonului.

4Întreabă despre bonusuri. Unele localuri evită să propună din start gama de beneficii care-ți revin, așa că poți cere fără temeri toate bonusurile disponibile. Eventual, poți obține decor exterior, reduceri la masa organizată celor mici sau un aparat de cafea disponibil pentru oaspeții tăi.

5. Întreabă cât de mare este sala. Da, asta e chiar mega important. Doar nu vrei să te trezești că oaspeții tăi se calcă în picioare, la o sârbă sau o horă. Pe de altă parte, dacă ai o petrecere doar cu familia, nu vei putea închiria o sală de nunți care cere un minim de 150 de persoane. Plus, verifică exact câte locuri la mese ai. Ar fi perfect să ai câteva în plus, pentru orice eventualitate.

6Află ce interdicții ai. Dacă ai visat la un anumit tort sau un candy bar de vis, vezi ce condiții pune restaurantul. Ar fi păcat să fii refuzat în ultima clipă, doar pentru că nu ai procurat produsele de cofetărie de la local sau partenerii acestuia.

7Cum să faci nuntă fără băutură? Nu te rușina să întrebi ce reduceri poți avea la alcool. Poate ți se asigură livrare gratuită la restaurant sau alcool la preț de producător? Descoase atent agentul economic și vei câștiga încă o posibilă reducere.

8. Ești mireasă cu câteva ținute sau poate mire care are nevoie de safeu? Află dacă localul îți pune astfel de spațiu la dispoziție sau altfel vei avea nevoie de un safeu portativ sau de un om gata să-ți țină rochia pe brațe. Ah da, să nu uităm, vezi dacă restaurantul are pază, ori e lucru știut că nunțile moldovenești câteodată sunt mult prea încinse. 

9. În mâinile cui lași decorul? Contează mult să ai decorul de vis, însă, de cele mai multe ori, te ustură buzunarul de la ofertele specialiștilor. Întreabă agentul economic care îți închiriază restaurantul pentru nuntă dacă îți poate oferi un decor la preț accesibil.

10. Cine face zeama? Mai bună ca mama sigur n-o face nimeni, dar dacă vrei să-ți economisești timpul, află dacă restaurantul oferă un astfel de serviciu. Mama îți va mulțumi, iar tu te vei bucura de amintirile zilei trecute.

Planifică-ți inteligent bugetul și îndrăznește să ceri mai mult, plătind mai puțin. Vei rămâne uimit, dar în organizarea nunții asta chiar funcționează.

P.

Acest material este un Advertorial comercial și nu prezintă punctul de vedere al redacției AGORA. Instituția nu poartă responsabilitate pentru conținutul textului de mai sus.