Un proiect cu iz electoral? Misterele celor 300 de complexuri sportive ale lui Dodon: „Nu s-a mișcat un deget” (DOC)

Un proiect cu iz electoral? Misterele celor 300 de complexuri sportive ale lui Dodon: „Nu s-a mișcat un deget” (DOC)
Foto: dodon.md, presedinte.md, Igor Dodon/FB


300 de complexuri sportive urmau să fie construite în 300 de localități din toată republica până la sfârșitul anului 2020. Proiectul, anunțat de Președinție în octombrie 2017, urma să fie implementat în ordinea descrescătoare a celor mai populate comune din R. Moldova. În realitate, criteriul n-a fost respectat, iar în mai multe cazuri inaugurarea complexurilor a avut un iz electoral, ba chiar a inclus și orașe. Mai mult, nu sunt cunoscute nici sursele de finanțare ale proiectului. Întrebat de jurnalistul AGORA de unde provin banii pentru construcția complexurilor sportive, deputatul socialist Corneliu Furculiță, conducătorul asociației „Iubesc Moldova”, cea care finanțează proiectul, i-a sugerat să nu fie „obraznic”.

1. Congaz, Găgăuzia; 2. Costești, Ialoveni; 3. Cărpineni, Hâncești; 4. Copceac, Comrat; 5. Baurci, Comrat; 6. Băcioi, Chișinău; 7. Corjeuți, Briceni; 8. Trușeni, Chișinău; 9. Pelinia, Drochia; 10. Peresecina, Orhei — acestea sunt primele zece comune în care Președinția a anunțat că vrea să construiască complexurile multifuncționale.

Potrivit instituției prezidențiale, construirea terenurilor sportive multifuncționale face parte din programul național de reabilitare a infrastructurii sportive. Responsabil de coordonarea proiectului este consilierul prezidențial Ion Perju.

AGORA a sunat la primăriile mai multor localități din lista primelor 10 și a reușit să vorbească cu primarii de Costești, Cărpineni, Corjeuți și Peresecina. Coincidență sau nu, toți patru ne-au spus că în localitățile lor complexurile sportive anunțate de Președinție... nu există. În schimb, localitățile găgăuze Congaz și Copceac, de exemplu, s-au bucurat printre primele de terenurile sportive universale construite, la inaugurarea cărora au participat reprezentanți ai socialiștilor. De altfel, comunele mari din raioanele centrale ale republicii nu prea s-au bucurat de atenția Președinției, spre deosebire de cele din nord și sud.

„Vorbe goale; Au uns ochii la oameni”

„Nu s-a implementat absolut nimic. Am fost telefonați de către consilierul domnului președinte și ne-a spus că o să se pornească să facă. Noi am dat acordul, dar așa și a rămas totul”, ne-a spus Victor Andronic, primarul de Corjeuți, Briceni. „Teren noi avem demult, dar n-avem bani ca să-l amenajăm”, ne-a mai spus primarul, menționând că ultima discuție cu cei de la Președinție a avut loc în februarie 2019.

Și Peresecina se regăsește în lista primelor 10 localități unde Președinția a anunțat că va construi un complex sportiv. „Au fost vorbe goale”, ne-a spus primarul localității din raionul Orhei.

„Nu s-a făcut. Că trebuia, multe ce trebuie de făcut în republică. Și cred că noi singuri înaintăm un proiect, ne clarificăm și singuri, dacă e legat cu Președinția. Nu avem nevoie”, spune Nicolae Buzu.

„Asta a fost vreo doi ani în urma (n. r. - anunțul făcut de Președinție), la început când a devenit președinte, că vrea să facă atâtea și atâtea prin țară. Ei și toate acelea au fost vorbe goale. Au făcut câteva unde-s socialiștii și au uns ochii la oameni, că iaca uitați-vă noi facem în țară. Dar noi ne clarificăm singuri. O să avem posibilitate, avem proiect, planuri, tot avem”, mai spune primarul de Peresecina, menționând că nimeni de la Președinție nu l-a contactat.

Complexul rămas doar pe hârtie

O situație similară se atestă și la Sipoteni, Călărași, localitate care nu s-a aflat în primele 10 anunțate de Președinție, dar unde autoritățile locale au ales un teren în acest scop. În acest punct s-a și oprit inițiativa, ne-a mărturisit primarul localității.

„Nu s-a început nimic la Sipoteni. Numai s-a stabilit locul, s-a format bunul imobil și atât, altceva nu s-a pornit nimic”, spune Vasile Rață, menționând că terenul a fost identificat în prima jumătate a anului 2018.

„Ne-au spus din Cancelaria președintelui că trebuie să înceapă lucrările și cu asta s-a terminat”, a adăugat alesul local.

La Costești, Ialoveni, proiectul prezidențial a făcut un prim pas, care a rămas însă doar pe hârtie.

„Am fost pe listă doar. Avem semnat contractul. Avem locul, în cadrul unui parc pe care l-am demarat atunci, se încadra foarte bine. Așa cum s-a publicat lista, în mod prioritar erau localitățile mari, și atunci am zis ok, veniți să facem. Este modelul și schița de proiect, este costul în contract, și de atunci așteptăm”, mărturisește primărița de Costești, Natalia Petrea.

Un proiect cu iz electoral? Misterele celor 300 de complexuri sportive ale lui Dodon: „Nu s-a mișcat un deget” (DOC)Un proiect cu iz electoral? Misterele celor 300 de complexuri sportive ale lui Dodon: „Nu s-a mișcat un deget” (DOC)Un proiect cu iz electoral? Misterele celor 300 de complexuri sportive ale lui Dodon: „Nu s-a mișcat un deget” (DOC)Un proiect cu iz electoral? Misterele celor 300 de complexuri sportive ale lui Dodon: „Nu s-a mișcat un deget” (DOC)Un proiect cu iz electoral? Misterele celor 300 de complexuri sportive ale lui Dodon: „Nu s-a mișcat un deget” (DOC)

Potrivit contractului privind construcția terenului sportiv universal, semnat la 19 ianuarie 2018, întreprinderea „Power Team” SRL, al cărei director este Vladimir Smirnov, s-a angajat să efectueze lucrările de construcție a complexului, al cărui beneficiar este Primăria comunei Costești, Ialoveni. A treia entitate contractată, asociația obștească „Iubesc Moldova”, s-a obligat să achite prestatorului „Power Team” SRL peste 798 de mii de lei, care este și valoarea totală a proiectului.

De la semnarea contractului a trecut mai bine de un an și jumătate, iar de lucrările de construcție a terenului sportiv la Costești - nici vorbă.

Asociația obștească „Iubesc Moldova” îl are ca fondator pe președintele Republicii Moldova, Igor Dodon. Condusă de deputatul socialist Corneliu Furculiță, organizația a fost, de-a lungul timpului, finanțatoarea mai multor evenimente festive și proiecte, inclusiv de binefacere, ale șefului statului, care este și lider neformal al Partidului Socialiștilor. Deși jurnaliștii l-au întrebat în repetate rânduri de unde asociația „Iubesc Moldova” are bani pentru a finanța diverse proiecte, Igor Dodon a refuzat să ofere răspunsuri clare, rezumându-se în a face trimiteri la unele donații și posibile parteneriate.

Finanțare netransparentă: „- De unde bani?” „- Nu fi obraznic!”

Am încercat să-l întrebăm pe Corneliu Furculiță, directorul asociației „Iubesc Moldova”, despre costurile construcției numeroaselor complexuri sportive și despre sursele de finanțare ale proiectului anunțat de Președinție, în condițiile în care doar în privința complexului din Costești, conform contractului, este vorba de aproape 800 de mii de lei.

După ședința plenară a Parlamentului din 4 septembrie 2019, l-am surprins pe scările Legislativului. Alesul poporului a refuzat să ne răspundă la întrebări, argumentând că se află în afara clădirii Parlamentului și că nu este predispus să discute cu jurnaliștii.


De altfel, și la lansarea inițiativei celor 300 de complexuri sportive, Ion Ceban, purtătorul de cuvânt de atunci al Președinției, nu a oferit informații exacte despre sursa banilor pentru proiect. Mai mult, Ceban nu s-a referit nici măcar la asociația „Iubesc Moldova”, operând cu termeni ca „donații”, „oferte”, „propuneri”, „parteneriate” și „speranțe”.

„Banii nu vin din buget, dar din donații, oferte, propuneri, parteneriate cu diferite persoane atât din țară, cât și din hotare”, a declarat socialistul Ceban la 2 octombrie 2018, ziua în care a fost anunțat proiectul.

„În privința construcției complexelor sportive în 2018, a fost o discuție bună cu președintele Turkmenistanului, și sperăm ca suportul să fie acordat de țara dumnealui și de dumnealui personal. Banii vin și pe parcurs”, a mai spus Ion Ceban.

Complexurile sportive, prilej de campanie electorală?

În perioada anilor 2018-2019, Igor Dodon a participat la inaugurarea complexurilor sportive. În mai multe cazuri, la evenimentele de lansare participau candidații sau viitorii candidați ai PSRM la scrutinele electorale. Inaugurările terenurilor au fost reflectate, în special, de sursele media apropiate socialiștilor.

Printre primele terenuri sportive multifuncționale au fost inaugurate la 3 mai 2018 în Găgăuzia, la Congaz și Copceac. Aici, Igor Dodon a inaugurat complexurile alături de bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, susținută de Dodon la alegerile din Găgăuzia din iunie 2019, și Fiodor Gagauz, viitorul candidat PSRM pe circumscripția nr. 46 (Ceadîr-Lunga) la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019.Tot în Găgăuzia, la 19 august 2018, Dodon a participat la inaugurarea unui complex sportiv nou situat în cartierul Zaialpujie din orașul Comrat. Și la această inaugurare au participat Irina Vlah și viitorul candidat socialist de la parlamentare, Fiodor Gagauz.În noiembrie 2018, la două luni înainte de începerea campaniei electorale pentru alegerile parlamentare, Dodon inaugura un complex sportiv la Soroca, alături de Alla Pilipețcaia, candidata PSRM de pe circumscripția Soroca la alegerile din 24 februarie 2019.


Igor Dodon și Alla Pilipețcaia

În pragul campaniei electorale pentru scrutinul parlamentar din 24 februarie 2019, șeful statului a inaugurat, împreună cu Ghenadie Mitriuc, candidatul PSRM pe circumscripția Ungheni, un teren sportiv universal în orașul Ungheni. S-a întâmplat la 5 ianuarie 2019, în cartierul Vasilica al orașului.Igor Dodon (centru) și Ghenadie Mitriuc (stânga)

Cu câteva zile înainte de scrutinul parlamentar din 24 februarie 2019, Dodon a întreprins o vizită la Basarabeasca, acolo unde a mai inaugurat un astfel de complex.

În aceeași perioadă, șeful statului a participat la inaugurarea unui teren multifuncțional în localitatea Bărlădeni, raionul Ocnița.

După alegeri, la sfârșitul lunii martie, Igor Dodon a inaugurat un alt complex sportiv, de această dată la Cupcini, raionul Edineț. La festivitate a participat și deputatul socialist Vladimir Golovatiuc.


Deputatul PSRM, Vladimir Golovatiuc, al doilea din dreapta

De menționat că o proporție considerabilă de complexe sportive a fost construită în localități și raioane în care PSRM are un scor electoral bun sau un potențial considerabil de a obține un scor electoral bun. Este vorba, în special, de nordul și sudul Republicii Moldova.

Întrebările fără răspuns

Începând cu anul 2018, au fost date în exploatare câteva zeci de complexuri sportive, iar altele sunt în proces de construcție. Un număr exact al complexurilor inaugurate nu a fost însă publicat.


Ion Perju (stânga), consilierul președintelui în domeniul agroindustrial şi al administraţiei publice, este coordonatorul proiectului celor 300 de complexuri sportive

Mai mult, încercarea noastră de a afla informații (inclusiv) la acest subiect de la consilierul prezidențial, Ion Perju, s-a soldat cu eșec. Pe parcursul mai multor zile, AGORA a încercat să ia legătura cu consilierul prezidențial, însă asistenta cabinetului său ne-a comunicat de fiecare dată fie că consilierul este prin deplasări, fie că este foarte ocupat și nu are timp să vorbească cu noi. Potrivit funcționarei, această perioadă coincide cu recoltele din agricultură, dar și cu organizarea de evenimente cu această ocazie.

De la Ion Perju am vrut să aflăm de ce nu s-a respectat criteriul anunțat inițial, de a construi complexuri sportive în cele mai populate comune din republică; câte complexuri au fost date în exploatare și undecâte complexuri urmează a fi inaugurate și unde; la ce sumă se ridică cheltuielile pentru proiect; și dacă prezența reprezentanților Partidului Socialiștilor nu transformă proiectul în unul cu valențe electorale; de ce inițiativa de a construi complexuri în unele localități a fost începută și apoi abandonată ș. a.

Cum arată și ce reprezintă complexurile sportive

Complexurile sportive construite sub egida Președinției pot include terenuri de fotbal, volei, handbal, baschet, mese de ping-pong, instalații pentru fitness, spații de odihnă pentru adulți și de joacă pentru copii.

Iată cum arată, de exemplu, complexul inaugurat la Cupcini, raionul Edineț:În debutul proiectului, Președinția a anunțat că și-a propus construirea a 100 astfel de terenuri sportive pe întreg teritoriul republicii doar pe parcursul anului 2018. „Vom solicita acceptul administrației publice locale. Dacă primăria nu cade de acord, urmează să luăm, după numărul populației, următoarea localitate”, a declarat purtătorul de cuvânt de atunci al Președinției, Ion Ceban.

Potrivit Președinției, programul  de construcție a celor 300 de complexuri sportive se desfășoară sub egida președintelui R. Moldova, în cadrul campaniei naționale „Iubesc Moldova" și în parteneriat cu Fundația de Binefacere a Primei Doamne „Din Suflet”.

Susține AGORA

AGORA arată realitatea în care trăim, fără a o distorsiona sau a ascunde adevărul. În fiecare zi îți oferim știri adevărate și echidistante. Susține-ne să îți livrăm conținutul relevant, de care ai nevoie. Durează doar 1 minut.

Ai deja cont? Autentifică-te aici.

Dacă tot ai ajuns aici…

… vrem să-ți cerem o favoare. Sute de mii de oamenii intră pe AGORA, lună de lună, pentru informație de calitate. Noi credem că toți oamenii merită acces la informație corectă, verificată și explicată. Tocmai din această cauză vrem să păstrăm știrile și articolele pe care le facem accesibile pentru toată lumea.

La acest site de știri independent, arătăm zilnic acțiunile celor de la putere și tot ce se întâmplă în țară. Nu avem în spate oligarhi, jurnalismul pe care îl facem este liber de orice părtinire politică. Cu ajutorul tău vom continua să scoatem adevărul la suprafață și vom continua să dezvoltăm proiecte media noi care să inspire.

Suntem determinați să asigurăm un jurnalism care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțeleagă mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească atât pe timpuri de criză sau pandemie, cât și în afara ei. Munca noastră nu ar fi posibilă fără cititorii noștri, care ne susțin și ne încurajează.

Fiecare contribuție este valoroasă pentru activitatea redacției.
Ia-ți un Abonament și fii alături de AGORA. Durează doar 1 minut. Mulțumim.

Vezi și aceste știri
Visul la cheie. Cum arată întregul proces de achiziționare a unei locuințe în Republica Moldova (CARDURI)

Visul la cheie. Cum arată întregul proces de achiziționare a unei locuințe în Republica Moldova (CARDURI)

Nou miting al femeilor în Belarus. Poliția a arestat manifestante, iar printre ele e chiar Nina Baghinskaia, o femeie de 73 de ani, devenită simbolul protestelor (FOTO, VIDEO)

Nou miting al femeilor în Belarus. Poliția a arestat manifestante, iar printre ele e chiar Nina Baghinskaia, o femeie de 73 de ani, devenită simbolul protestelor (FOTO, VIDEO)

42 de secții pentru cetățenii din stânga Nistrului, la alegerile prezidențiale din noiembrie

42 de secții pentru cetățenii din stânga Nistrului, la alegerile prezidențiale din noiembrie

Advertoriale
Startup Academy Bootcamp revine cu o nouă ediție: 3 zile de workshop-uri, 11 mentori internaționali, 10 cele mai bune startup-uri

Startup Academy Bootcamp revine cu o nouă ediție: 3 zile de workshop-uri, 11 mentori internaționali, 10 cele mai bune startup-uri

Cel mai mare magazin Kaufland Moldova a fost inaugurat la Bălți. Doar câteva cifre care să vă convingă: Implicarea face diferența (VIDEO)

Cel mai mare magazin Kaufland Moldova a fost inaugurat la Bălți. Doar câteva cifre care să vă convingă: Implicarea face diferența (VIDEO)

S-a dat startul înscrierilor în proiectul „Burse pentru formare profesională”

S-a dat startul înscrierilor în proiectul „Burse pentru formare profesională”

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Ana Josan, doctorița care trăiește zilnic mici vieți aducând pe lume destine cu piciorușe dolofane și obrăjori de lapte (VIDEO, FOTO)
  Oameni ca tine: Ana Josan, doctorița care trăiește zilnic mici vieți aducând pe lume destine cu piciorușe dolofane și obrăjori de lapte (VIDEO, FOTO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Aceleași măști, dar altă piesă. Cum pandemia ar putea schimba tabloul „voturilor salvatoare” ale diasporei
 • Oameni ca tine: Radu Țurcan, ghidul montan care a schimbat frica de înălțime pe destinația „sus” (FOTO, VIDEO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Turnați vin și dați COVID-ul, hop, hop, hop și-Athos (AUDIO)
 • Diana Boico, despre educația financiară în rândul femeilor, cum e să fii parteneră Ogilvy, tendințe în publicitate și psihiatrie | Nota de Plată (VIDEO)
ȘTIRI DE PE EA.MD
 • 4 lucruri pe care să le faci pentru sănătatea ta feminină în această toamnă
 • Așa tată, așa fiică! Cât de talentată e Ruxanda, fiica lui Ion Rață de la...
Cele mai populare
 • 1
  Sandu, Deliu, Țîcu, Usatîi și Chirtoacă au semnat o scrisoare comună către oficiali UE: Există riscul unei fraudări masive a alegerilor (DOC)
 • 2
  868 de cazuri noi de COVID-19 în R. Moldova, cel mai mare număr de îmbolnăviri de până acum. Țara a depășit 50.000 de cazuri
 • 3
  Toamna își intră în drepturi. Vezi cum va fi vremea în acest weekend
 • 4
  Tragedie aviatică în Ucraina. Un avion militar cu pasageri la bord s-a prăbușit (VIDEO)
Autentificare
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.