Un proiect cu iz electoral? Misterele celor 300 de complexuri sportive ale lui Dodon: „Nu s-a mișcat un deget” (DOC)

Un proiect cu iz electoral? Misterele celor 300 de complexuri sportive ale lui Dodon: „Nu s-a mișcat un deget” (DOC)
Foto: dodon.md, presedinte.md, Igor Dodon/FB

300 de complexuri sportive urmau să fie construite în 300 de localități din toată republica până la sfârșitul anului 2020. Proiectul, anunțat de Președinție în octombrie 2017, urma să fie implementat în ordinea descrescătoare a celor mai populate comune din R. Moldova. În realitate, criteriul n-a fost respectat, iar în mai multe cazuri inaugurarea complexurilor a avut un iz electoral, ba chiar a inclus și orașe. Mai mult, nu sunt cunoscute nici sursele de finanțare ale proiectului. Întrebat de jurnalistul AGORA de unde provin banii pentru construcția complexurilor sportive, deputatul socialist Corneliu Furculiță, conducătorul asociației „Iubesc Moldova”, cea care finanțează proiectul, i-a sugerat să nu fie „obraznic”.

1. Congaz, Găgăuzia; 2. Costești, Ialoveni; 3. Cărpineni, Hâncești; 4. Copceac, Comrat; 5. Baurci, Comrat; 6. Băcioi, Chișinău; 7. Corjeuți, Briceni; 8. Trușeni, Chișinău; 9. Pelinia, Drochia; 10. Peresecina, Orhei — acestea sunt primele zece comune în care Președinția a anunțat că vrea să construiască complexurile multifuncționale.

Potrivit instituției prezidențiale, construirea terenurilor sportive multifuncționale face parte din programul național de reabilitare a infrastructurii sportive. Responsabil de coordonarea proiectului este consilierul prezidențial Ion Perju.

AGORA a sunat la primăriile mai multor localități din lista primelor 10 și a reușit să vorbească cu primarii de Costești, Cărpineni, Corjeuți și Peresecina. Coincidență sau nu, toți patru ne-au spus că în localitățile lor complexurile sportive anunțate de Președinție... nu există. În schimb, localitățile găgăuze Congaz și Copceac, de exemplu, s-au bucurat printre primele de terenurile sportive universale construite, la inaugurarea cărora au participat reprezentanți ai socialiștilor. De altfel, comunele mari din raioanele centrale ale republicii nu prea s-au bucurat de atenția Președinției, spre deosebire de cele din nord și sud.

„Vorbe goale; Au uns ochii la oameni”

„Nu s-a implementat absolut nimic. Am fost telefonați de către consilierul domnului președinte și ne-a spus că o să se pornească să facă. Noi am dat acordul, dar așa și a rămas totul”, ne-a spus Victor Andronic, primarul de Corjeuți, Briceni. „Teren noi avem demult, dar n-avem bani ca să-l amenajăm”, ne-a mai spus primarul, menționând că ultima discuție cu cei de la Președinție a avut loc în februarie 2019.

Și Peresecina se regăsește în lista primelor 10 localități unde Președinția a anunțat că va construi un complex sportiv. „Au fost vorbe goale”, ne-a spus primarul localității din raionul Orhei.

„Nu s-a făcut. Că trebuia, multe ce trebuie de făcut în republică. Și cred că noi singuri înaintăm un proiect, ne clarificăm și singuri, dacă e legat cu Președinția. Nu avem nevoie”, spune Nicolae Buzu.

„Asta a fost vreo doi ani în urma (n. r. - anunțul făcut de Președinție), la început când a devenit președinte, că vrea să facă atâtea și atâtea prin țară. Ei și toate acelea au fost vorbe goale. Au făcut câteva unde-s socialiștii și au uns ochii la oameni, că iaca uitați-vă noi facem în țară. Dar noi ne clarificăm singuri. O să avem posibilitate, avem proiect, planuri, tot avem”, mai spune primarul de Peresecina, menționând că nimeni de la Președinție nu l-a contactat.

Complexul rămas doar pe hârtie

O situație similară se atestă și la Sipoteni, Călărași, localitate care nu s-a aflat în primele 10 anunțate de Președinție, dar unde autoritățile locale au ales un teren în acest scop. În acest punct s-a și oprit inițiativa, ne-a mărturisit primarul localității.

„Nu s-a început nimic la Sipoteni. Numai s-a stabilit locul, s-a format bunul imobil și atât, altceva nu s-a pornit nimic”, spune Vasile Rață, menționând că terenul a fost identificat în prima jumătate a anului 2018.

„Ne-au spus din Cancelaria președintelui că trebuie să înceapă lucrările și cu asta s-a terminat”, a adăugat alesul local.

La Costești, Ialoveni, proiectul prezidențial a făcut un prim pas, care a rămas însă doar pe hârtie.

„Am fost pe listă doar. Avem semnat contractul. Avem locul, în cadrul unui parc pe care l-am demarat atunci, se încadra foarte bine. Așa cum s-a publicat lista, în mod prioritar erau localitățile mari, și atunci am zis ok, veniți să facem. Este modelul și schița de proiect, este costul în contract, și de atunci așteptăm”, mărturisește primărița de Costești, Natalia Petrea.

Un proiect cu iz electoral? Misterele celor 300 de complexuri sportive ale lui Dodon: „Nu s-a mișcat un deget” (DOC)Un proiect cu iz electoral? Misterele celor 300 de complexuri sportive ale lui Dodon: „Nu s-a mișcat un deget” (DOC)Un proiect cu iz electoral? Misterele celor 300 de complexuri sportive ale lui Dodon: „Nu s-a mișcat un deget” (DOC)Un proiect cu iz electoral? Misterele celor 300 de complexuri sportive ale lui Dodon: „Nu s-a mișcat un deget” (DOC)Un proiect cu iz electoral? Misterele celor 300 de complexuri sportive ale lui Dodon: „Nu s-a mișcat un deget” (DOC)

Potrivit contractului privind construcția terenului sportiv universal, semnat la 19 ianuarie 2018, întreprinderea „Power Team” SRL, al cărei director este Vladimir Smirnov, s-a angajat să efectueze lucrările de construcție a complexului, al cărui beneficiar este Primăria comunei Costești, Ialoveni. A treia entitate contractată, asociația obștească „Iubesc Moldova”, s-a obligat să achite prestatorului „Power Team” SRL peste 798 de mii de lei, care este și valoarea totală a proiectului.

De la semnarea contractului a trecut mai bine de un an și jumătate, iar de lucrările de construcție a terenului sportiv la Costești - nici vorbă.

Asociația obștească „Iubesc Moldova” îl are ca fondator pe președintele Republicii Moldova, Igor Dodon. Condusă de deputatul socialist Corneliu Furculiță, organizația a fost, de-a lungul timpului, finanțatoarea mai multor evenimente festive și proiecte, inclusiv de binefacere, ale șefului statului, care este și lider neformal al Partidului Socialiștilor. Deși jurnaliștii l-au întrebat în repetate rânduri de unde asociația „Iubesc Moldova” are bani pentru a finanța diverse proiecte, Igor Dodon a refuzat să ofere răspunsuri clare, rezumându-se în a face trimiteri la unele donații și posibile parteneriate.

Finanțare netransparentă: „- De unde bani?” „- Nu fi obraznic!”

Am încercat să-l întrebăm pe Corneliu Furculiță, directorul asociației „Iubesc Moldova”, despre costurile construcției numeroaselor complexuri sportive și despre sursele de finanțare ale proiectului anunțat de Președinție, în condițiile în care doar în privința complexului din Costești, conform contractului, este vorba de aproape 800 de mii de lei.

După ședința plenară a Parlamentului din 4 septembrie 2019, l-am surprins pe scările Legislativului. Alesul poporului a refuzat să ne răspundă la întrebări, argumentând că se află în afara clădirii Parlamentului și că nu este predispus să discute cu jurnaliștii.


De altfel, și la lansarea inițiativei celor 300 de complexuri sportive, Ion Ceban, purtătorul de cuvânt de atunci al Președinției, nu a oferit informații exacte despre sursa banilor pentru proiect. Mai mult, Ceban nu s-a referit nici măcar la asociația „Iubesc Moldova”, operând cu termeni ca „donații”, „oferte”, „propuneri”, „parteneriate” și „speranțe”.

„Banii nu vin din buget, dar din donații, oferte, propuneri, parteneriate cu diferite persoane atât din țară, cât și din hotare”, a declarat socialistul Ceban la 2 octombrie 2018, ziua în care a fost anunțat proiectul.

„În privința construcției complexelor sportive în 2018, a fost o discuție bună cu președintele Turkmenistanului, și sperăm ca suportul să fie acordat de țara dumnealui și de dumnealui personal. Banii vin și pe parcurs”, a mai spus Ion Ceban.

Complexurile sportive, prilej de campanie electorală?

În perioada anilor 2018-2019, Igor Dodon a participat la inaugurarea complexurilor sportive. În mai multe cazuri, la evenimentele de lansare participau candidații sau viitorii candidați ai PSRM la scrutinele electorale. Inaugurările terenurilor au fost reflectate, în special, de sursele media apropiate socialiștilor.

Printre primele terenuri sportive multifuncționale au fost inaugurate la 3 mai 2018 în Găgăuzia, la Congaz și Copceac. Aici, Igor Dodon a inaugurat complexurile alături de bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, susținută de Dodon la alegerile din Găgăuzia din iunie 2019, și Fiodor Gagauz, viitorul candidat PSRM pe circumscripția nr. 46 (Ceadîr-Lunga) la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019.Tot în Găgăuzia, la 19 august 2018, Dodon a participat la inaugurarea unui complex sportiv nou situat în cartierul Zaialpujie din orașul Comrat. Și la această inaugurare au participat Irina Vlah și viitorul candidat socialist de la parlamentare, Fiodor Gagauz.În noiembrie 2018, la două luni înainte de începerea campaniei electorale pentru alegerile parlamentare, Dodon inaugura un complex sportiv la Soroca, alături de Alla Pilipețcaia, candidata PSRM de pe circumscripția Soroca la alegerile din 24 februarie 2019.


Igor Dodon și Alla Pilipețcaia

În pragul campaniei electorale pentru scrutinul parlamentar din 24 februarie 2019, șeful statului a inaugurat, împreună cu Ghenadie Mitriuc, candidatul PSRM pe circumscripția Ungheni, un teren sportiv universal în orașul Ungheni. S-a întâmplat la 5 ianuarie 2019, în cartierul Vasilica al orașului.Igor Dodon (centru) și Ghenadie Mitriuc (stânga)

Cu câteva zile înainte de scrutinul parlamentar din 24 februarie 2019, Dodon a întreprins o vizită la Basarabeasca, acolo unde a mai inaugurat un astfel de complex.

În aceeași perioadă, șeful statului a participat la inaugurarea unui teren multifuncțional în localitatea Bărlădeni, raionul Ocnița.

După alegeri, la sfârșitul lunii martie, Igor Dodon a inaugurat un alt complex sportiv, de această dată la Cupcini, raionul Edineț. La festivitate a participat și deputatul socialist Vladimir Golovatiuc.


Deputatul PSRM, Vladimir Golovatiuc, al doilea din dreapta

De menționat că o proporție considerabilă de complexe sportive a fost construită în localități și raioane în care PSRM are un scor electoral bun sau un potențial considerabil de a obține un scor electoral bun. Este vorba, în special, de nordul și sudul Republicii Moldova.

Întrebările fără răspuns

Începând cu anul 2018, au fost date în exploatare câteva zeci de complexuri sportive, iar altele sunt în proces de construcție. Un număr exact al complexurilor inaugurate nu a fost însă publicat.


Ion Perju (stânga), consilierul președintelui în domeniul agroindustrial şi al administraţiei publice, este coordonatorul proiectului celor 300 de complexuri sportive

Mai mult, încercarea noastră de a afla informații (inclusiv) la acest subiect de la consilierul prezidențial, Ion Perju, s-a soldat cu eșec. Pe parcursul mai multor zile, AGORA a încercat să ia legătura cu consilierul prezidențial, însă asistenta cabinetului său ne-a comunicat de fiecare dată fie că consilierul este prin deplasări, fie că este foarte ocupat și nu are timp să vorbească cu noi. Potrivit funcționarei, această perioadă coincide cu recoltele din agricultură, dar și cu organizarea de evenimente cu această ocazie.

De la Ion Perju am vrut să aflăm de ce nu s-a respectat criteriul anunțat inițial, de a construi complexuri sportive în cele mai populate comune din republică; câte complexuri au fost date în exploatare și undecâte complexuri urmează a fi inaugurate și unde; la ce sumă se ridică cheltuielile pentru proiect; și dacă prezența reprezentanților Partidului Socialiștilor nu transformă proiectul în unul cu valențe electorale; de ce inițiativa de a construi complexuri în unele localități a fost începută și apoi abandonată ș. a.

Cum arată și ce reprezintă complexurile sportive

Complexurile sportive construite sub egida Președinției pot include terenuri de fotbal, volei, handbal, baschet, mese de ping-pong, instalații pentru fitness, spații de odihnă pentru adulți și de joacă pentru copii.

Iată cum arată, de exemplu, complexul inaugurat la Cupcini, raionul Edineț:În debutul proiectului, Președinția a anunțat că și-a propus construirea a 100 astfel de terenuri sportive pe întreg teritoriul republicii doar pe parcursul anului 2018. „Vom solicita acceptul administrației publice locale. Dacă primăria nu cade de acord, urmează să luăm, după numărul populației, următoarea localitate”, a declarat purtătorul de cuvânt de atunci al Președinției, Ion Ceban.

Potrivit Președinției, programul  de construcție a celor 300 de complexuri sportive se desfășoară sub egida președintelui R. Moldova, în cadrul campaniei naționale „Iubesc Moldova" și în parteneriat cu Fundația de Binefacere a Primei Doamne „Din Suflet”.

Vezi și aceste știri
Bulgaria va încetini procesul de aderare la euro

Bulgaria va încetini procesul de aderare la euro

Între parcurs european și politică externă echilibrată. Ce declarație alege PDM

Între parcurs european și politică externă echilibrată. Ce declarație alege PDM

Filip, către Candu și Sîrbu: „Cei care își doresc o echipă solidă, nu spală rufele în public”

Filip, către Candu și Sîrbu: „Cei care își doresc o echipă solidă, nu spală rufele în public”

Advertoriale
Money Mic - un eveniment marca StandUPovka, în care comedianții vor lupta pentru premii bănești

Money Mic - un eveniment marca StandUPovka, în care comedianții vor lupta pentru premii bănești

Nota de plată a lui Alexandru Luchianov. Despre profitul vinăriei Et Cetera, bani pierduți, dezvoltare personală și cum e să faci business cu fratele (VIDEO)

Nota de plată a lui Alexandru Luchianov. Despre profitul vinăriei Et Cetera, bani pierduți, dezvoltare personală și cum e să faci business cu fratele (VIDEO)

Afacerile tinerilor antreprenori vor fi creditate de MAIB cu dobânzi reduse şi la oferte avantajoase

Afacerile tinerilor antreprenori vor fi creditate de MAIB cu dobânzi reduse şi la oferte avantajoase

DONEAZĂ
Descarcă aplicația AGORA
EMISIUNI
 • Nota de plată a lui Alexandru Luchianov. Despre profitul vinăriei Et Cetera, bani pierduți, dezvoltare personală și cum e să faci business cu fratele
  Nota de plată a lui Alexandru Luchianov. Despre profitul vinăriei Et Cetera, bani pierduți, dezvoltare personală și cum e să faci business cu fratele
 • PlayGround cu Lisa Guțu: Cum dezvolți un fintech de milioane de dolari
 • PlayGround cu Vitalie Tătaru: Digital Banking
ȘTIRI DE PE EA.MD
 • Un copil de 6 ani i-a lăsat fără replică și fără al treilea Golden Buz pe jurații...
 • Bulimia și ce are cu ea Instagramul. Ce spun psihologul și nutriționistul despre efectele...
Cele mai populare
 • 1
  Repeșciuc consideră neconstituțională decizia ANI de a-l priva de dreptul de a ocupa funcții publice
 • 2
  „Cred că este incorect să adresați asemenea întrebări femeilor tinere și frumoase”. Tauber (nu) răspunde de unde vin banii din care trăiește (FOCUS)
 • 3
  Andrei Năstase, despre cazul lui Morari: „Este parte a unei teribile reglări de conturi între procurori și procuraturi”