Autoritățile au renunțat la ideea de procuror european. Olesea Stamate: „Ar fi trebuit să modificăm mai multe legi”

Autoritățile au renunțat la ideea de procuror european. Olesea Stamate: „Ar fi trebuit să modificăm mai multe legi”

Deși au tot vehiculat posibilitatea numirii în fruntea Procuraturii Generale a unui specialist european, autoritățile s-au răzgândit. Ministra Justiției, Olesea Stamate, a declarat în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova că odată cu această schimbare ar fi trebuit să fie modificate mai multe legi ale țării.

„În proiectul de lege nu este prevăzut excluderea criteriului cetățeniei din lege. Am renunțat la ideea de procuror general din mai multe considerente. Asta însemnea că trebuie să modificăm mai multe legi. O persoană care nu este cetățean al țării nu are acces la secretele de stat, de exemplu”, a declarat șefa de la Justiție. Olesea Stamate a precizat că atunci când se vorbea despre un potențial procuror european, miza se punea pe Laura Codruța Kovesi. Întrucât aceasta are alte priorități, subiectul nu a mai fost pus în discuție.

„E greu să găsești un procuror străin, nu poate veni un german care nu știe limba. Opțiunile nu sunt așa de mari. El trebuie să fie o persoană în care publicul să aibă încredere. Am considerat că este mai potrivit să lărgim numărul de potențiali candidați pentru procuror prin excluderea condiției de 5 ani de activitate în procuratură, ca să lărgim cercul subiecților care pot candida la această funcție. Totuși, un cetățean moldovean care activează în alte țări poate să candideze”, a explicat ministra.Stamate a punctat că cel care va ajunge în fruntea Procuraturii Generale trebuie să fie un manager bun, dar și o persoană competentă pe segment:

Publicitate

„O persoană care să nu aibă nevoie de jumătate de an ca să intre în esența lucrurilor de la procuratură, ci să muncească chiar din prima zi”.

Amintim că, anterior, mai mulți lideri din cadrul blocului politic ACUM au declarat că și-ar dori un procuror general european. De cealaltă parte, președintele Igor Dodon a spus că preferă ca viitorul procuror general să dețină cetățenia Republicii Moldova.

Săptămâna trecută ministrul Justiției, Olesea Stamate, alături de prim-ministra Maia Sandu, șefa Legislativului Zinaida Greceanîi, preedintele Igor Dodon și ministrul de Interne Andrei Năstase, a prezentat proiectul Reformei Justiției în Republica Moldova. La capitolul numirii procurorului general se propune eliminarea criteriului obligatoriu de experiență de cinci ani în organele Procuraturii. Spectrul se va extinde la zece ani de experiență ca judecător, avocat ori procuror.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal