„Rostogoliți” sau blocați într-o mașină incendiată. Elevii unei școli auto din Chișinău, învățați să se descurce în situații extreme (VIDEO)

„Rostogoliți” sau blocați într-o mașină incendiată. Elevii unei școli auto din Chișinău, învățați să se descurce în situații extreme (VIDEO)

Elevii unei școli auto din Chișinău au aflat, cu ajutorul unor simulări, cum trebuie să acționeze în situații extreme. Totul pentru ca viitorii șoferi să înțeleagă riscul de a nu purta centura de siguranță și cum trebuie să acționeze dacă se pomenesc blocați într-o mașină care a luat foc. Mai mult, elevii au învățat cum să acorde primul ajutor și cum să fixeze corect scaunul auto pentru copii.

„În spatele nostru avem un simulator de accident rutier, prin care viitorul șofer, care se află în autoturism, înțelege importanța centurii de siguranță, pentru că toată greutatea corpului șoferului stă agățată doar pe centura de siguranță”, a explicat Artur Cecan, directorul școlii.

„O singură rotație a acestei mașini durează 15 secunde, timp în care ocupanții habitaclului încearcă tot felul de emoții. Imaginați-vă ce se întâmplă în cazul unui accident real, mai ales dacă nu vă cuplați centura de siguranță”

Publicitate

„Mi-am dat seama că să ieși în așa cazuri cu picioarele în sus nu cred că-i posibil”, spune un elev.

„Sunt foarte mari emoții, mai ales când stai cu capul în jos, îți pare că vei cădea”, mărturisește o elevă.

„Sunt sigură că după experiența de astăzi fiecare va cupla centura cu siguranță și va respecta regulile de circulație”, spune colega lor.

„În spatele nostru arătăm cum trebuie să transportăm copiii de până la 12 ani, și cum să acordăm primul ajutor medical, pentru că este vital. Uneori, este prețul unei vieți pentru ca să știm să acordăm primul ajutor medical. Respectiv, mai avem un simulator care simulează un accident frontal la 15 km/h”, a mai spus directorul școlii auto.

„Mi s-a părut că nu 15, dar 50 sau 60 km/h, și-mi dau seama că în trafic o să fie ceva mai strașnic”, a mărturisit un elev.

După ce au învățat să acorde primul ajutor și să fixeze corect scaunele auto pentru copii, viitorii șoferi au fost scoși din nou din zona de confort. Blocați într-o mașină, elevii au trebuit să stingă flăcările de pe capotă.

Unice de felul lor în Republica Moldova, aceste simulări sunt realizate periodic în colaborare cu Inspectoratul Național de Patrulare (INP).

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal