Certificatele de concediu medical vor fi înregistrate pe o platformă digitală. Ala Nemerenco: „Instituțiile medico-sanitare au fost nevoite să accepte această cheie electronică”

Certificatele de concediu medical vor fi înregistrate pe o platformă digitală. Ala Nemerenco: „Instituțiile medico-sanitare au fost nevoite să accepte această cheie electronică”

Certificatele de concediu medical vor fi  înregistrate electronic și vor fi transmise prin intermediul unei platforme digitale către CNAS pentru a fi determinată plata pentru incapacitatea temporară de muncă. Anunțul a fost făcut de ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Ala Nemerenco în cadrul unui briefing de presă. Totuși, spune șefa de la Sănătate, pacienții vor primi și un certificat pe suport de hârtie pe care îl vor prezenta angajatorilor.

„Indemnizații pentru primele cinci zile de concediu medical în cazul bolilor obișnuite sau în cazul accidentelor nelegate de muncă vor fi calculate și achitate de angajator, însă nu mai mult de 15 zile cumulative pe parcursul unui an calendaristic.Rolul instituțiilor medico-sanitare publice și private este de a introduce datele certificatelor de concediu medical în portalul acestor certificate și de a informa pacienții despre noile reglementări”, a explicat Nemerenco.

Șefa de la Sănătate a precizat că deși încă de la 28 august curent datele din certificatele de concediu medical sunt înregistrate electronic, în portalul online sunt introduse datele din certificatele eliberate de medici din 1 iulie 2019:

Publicitate

„Motivul întârzierii apariției portalului online a fost legat de faptul că primul câștigător al achiziției publice, desemnat de fosta conducere a ministerului, după câteva luni de falsă activitate a refuzat realizarea contractului, pe motiv că nu se încadrează în termeni și nu are capacități umane suficiente. Ministerul a fost pus în situația de a începe procedura de achiziții de la zero. Considerăm că data 1 iulie nu a fost reală, și sunt sigură că dacă nu s-ar fi schimbat conducerea ministerului, ar fi existat oricum această întârziere”.

Portalul are scopul de a institui un mecanism de evidență și un control sistemic asupra modului de plată a indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă și aducerea în concordanță a plăților cu experiemța internațională.

Elaborarea portalului a costat 200 000 de lei.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal