„Indemnizații pentru primele cinci zile de concediu medical în cazul bolilor obișnuite sau în cazul accidentelor nelegate de muncă vor fi calculate și achitate de angajator, însă nu mai mult de 15 zile cumulative pe parcursul unui an calendaristic.Rolul instituțiilor medico-sanitare publice și private este de a introduce datele certificatelor de concediu medical în portalul acestor certificate și de a informa pacienții despre noile reglementări”, a explicat Nemerenco.

Șefa de la Sănătate a precizat că deși încă de la 28 august curent datele din certificatele de concediu medical sunt înregistrate electronic, în portalul online sunt introduse datele din certificatele eliberate de medici din 1 iulie 2019:

„Motivul întârzierii apariției portalului online a fost legat de faptul că primul câștigător al achiziției publice, desemnat de fosta conducere a ministerului, după câteva luni de falsă activitate a refuzat realizarea contractului, pe motiv că nu se încadrează în termeni și nu are capacități umane suficiente. Ministerul a fost pus în situația de a începe procedura de achiziții de la zero. Considerăm că data 1 iulie nu a fost reală, și sunt sigură că dacă nu s-ar fi schimbat conducerea ministerului, ar fi existat oricum această întârziere”.

Portalul are scopul de a institui un mecanism de evidență și un control sistemic asupra modului de plată a indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă și aducerea în concordanță a plăților cu experiemța internațională.

Elaborarea portalului a costat 200 000 de lei.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!