„În 2006 a fost o infracțiune deliberat comisă de domnul Becciev, fostul șef de la Apă-Canal. El a încheiat contract cu cei de la Zernoff, care aduceau rămășițele de grâu fermentat la stația epurare și în acest fel au distrus flora, microorganismele, microbii care mâncau nămolul și curățau apa. De atunci așa ceva nu s-a mai permis, au fost închise și sudate țevile. Ceea ce s-a întâmplat acum este dovada iresponsabilității celor de la Apă Canal. Ei și-au bătut joc și de nămol, stă rahatul înșirat la soare și au stricat și apa, au împuțit-o”, a declarat Chirtoacă.

 Deși în 2006 problema era gravă, fostul primar dă asigurări că acum situația e și mai complicată:

„Acum este o situație cu mult mai gravă decât în 2006. Acolo vorbeam despre o stație de epurare care funcționa la capacitatea sa integrală. Borhotul afecta procesul de tratare a apei. Acum stația de epurare funcționează la sub 50% din capacitate, ceea ce înseamnă că produsul este mult mai concentrat. În momentul în care apar toxinele și este distrusă flora nu există capacitate și nici rezerve de vietăți, de microbi care să mănânce nămolul. Este o situație total compromisă”.

Pe de altă parte, administrația uzinei de producere a etanolului Zernoff a respins acuzațiile companiei Apă-Canal, potrivit căror deșeurile provenite din producție ar fi defectat stația de tratare. Reprezentantanții companiei afirmă că din octombrie 2016, uzina Zernoff a trecut la un ciclu de producție închis, care a exclus complet trimiterea fracției lichide către stațiile de tratare, iar noua tehnologie a eliminat posibilitatea tehnică de a arunca orice deșeuri în râu.

Reacția vine după ce compania Apă-Canal a invocat că mirosul neplăcut din Chișinău, înregistrat în ultima perioadă, este cauzat de către unii agenții economici, specificând că defectarea instalațiilor de tratare de la Chișinău ar putea fi legată de deșeurile lichide provenite din producția de etanol a uzinei Zernoff. Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!