Ai cetățenie română, dar nu mai vrei să stai la cozi uriașe la secțiile de vot? Cum poți vota prin corespondență la prezidențialele din noiembrie

Ai cetățenie română, dar nu mai vrei să stai la cozi uriașe la secțiile de vot? Cum poți vota prin corespondență la prezidențialele din noiembrie

Cetățenii români din Republica Moldova care vor să participe la alegerile prezidențiale din România din noiembrie au posibilitatea să voteze prin corespondență și să solicite înființarea de secții de votare în străinătate, pe lângă votul tradițional exprimat la orice secție de votare deschisă de statul român. Alegătorii români se pot înregistra online până pe 11 septembrie.

Ministerul Afacerilor Externe din România Anunță că atât alegătorii români care doresc să voteze la alegerile prezidențiale din noiembrie prin corespondență, cât și cei care doresc să voteze la o secție de votare din străinătate organizată ca urmare a solicitărilor din Registrul electoral, trebuie să se înregistreze on-line pe portalul www.votstrainatate.ro care are două secțiuni: Alegător în străinătate la o secție de votare și Alegător în străinătate prin corespondență.

Potrivit legislației române, formularele de înregistrare vor fi active până în data de 11 septembrie.

Publicitate

Procedura de înscriere

Alegătorul român care optează să voteze în străinătate la o secție de votare va completa un formular online, în care va înscrie numele, prenumele, codul numeric personal, localitatea şi statul în care optează să voteze și va anexa copia scanată sau fotografia actului de identitate.

Ministerul român al Afacerilor Externe menționează că o secție de votare poate fi înființată la cererea a minimum 100 de cetățeni din aceeași localitate sau dintr-un grup de localități, cu condiția ca statul respectiv să își dea acordul pentru organizarea secției respective.

Alegătorul care dorește să se înscrie pentru votul prin corespondență trebuie să completeze un formular online, în care să menționeze numele, prenumele, codul numeric personal, adresa de domiciliu sau reşedinţă, adresa de e-mail, precum şi opţiunea de transmitere în ţară sau la reprezentanţa diplomatică a votului exprimat prin corespondenţă. La acest formular, alegătorul trebuie să anexeze copia scanată sau fotografia actului de identitate şi a documentului care dovedeşte dreptul de şedere în statul respectiv, eliberat de autorităţile străine.

După finalizarea procedurii de preînregistrare pe portal, alegătorul va primi un e-mail de control, pe care trebuie să-l confirme, în caz contrar validarea înregistrării neputându-se realiza, anunță MAE.

Precizăm că românii din Moldova vor putea vota trei zile la rând, începând de vineri, 8 noiembrie și până duminică, 10 noiembrie, între orele 7-21, la una din secțiile de votare deschise în țara noastră.

Cetățenii români din străinătate pot să voteze pe baza unui act de identitate românesc valabil în ziua votării: Cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic, paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic, paşaportul simplu temporar sau titlul de călătorie.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal