Tichetele de masă vor beneficia în continuare de facilități fiscale, însă nu vor fi scutite de contribuția socială. Este decizia la care s-a ajuns în urma consultărilor publice cu operatorii tichetelor de masă și coordonată cu Fondul Monetar Internațional. Măsura se va aplica în pofida declarațiilor inițiale ale ministrei Finanțelor, Natalia Gavriliță, care spunea că tichetele de masă vor fi impozitate în totalitate.
„După ce au avut loc consultări publice cu operatorii tichetelor de masă, varianta aprobată de Guvern și votată în lectura finală (n. r. - lectura a doua, votată la 16 august 2019) a fost că tichetele de masă sunt scutite de impozitele pe venit, de contribuții medicale și impozitate doar cu contribuții sociale”, ne-a spus Dorel Noroc, șeful Direcției Politici Fiscale și Vamale din cadrul Ministerului Finanțelor.
Potrivit lui, miercuri la ședința Comisiei parlamentare Economie, buget și finanțe au fost propuse modificări de tehnică legislativă, însă acestea au fost respinse de membrii Comisiei, astfel încât votul final pentru proiectul politicii bugetar-fiscale rămâne cel din a doua lectură.
Anume detaliile de tehnică legislativă au amânat punerea punctului pe „i” în cazul proiectului politicii bugetar-fiscale, confirmă deputatul PAS, Sergiu Litvinenco.
„Era o problemă de interpretare a unei prevederi din această lege. A existat o notă a Direcției Juridice a Parlamentului care a spus că dacă interpretezi într-un fel rezultă că trebuie să se aplice unele prevederi inclusiv celor care au făcut niște declarații legate de impozitarea indirectă până în 2012, afectând principiul neretroactivității legii. Însă Ministerul Finanțelor a spus că nu e o problemă și că, respectiv, la aplicarea legii nu se va interpreta și se va aplica în sensul respectiv. Adică cei de până în 2012 nu vor fi atinși. Comisia a acceptat punctul de vedere al Ministerului Finanțelor, pentru că a considerat că este corect”, a spus pentru AGORA președintele Comisiei juridice din Parlament.
„Posibil că anumite lucruri se vor ameliora în perioada octombrie-noiembrie, atunci când vom discuta și alte politici ale Guvernului, prin măsuri de remediere, dar în acest moment vreau să vă spun că politica a rămas aceeași”, a declarat pentru AGORA președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Igor Munteanu.
Odată ce parlamentarii au rămas la varianta finală a politicii bugetar-fiscale, proiectul de lege urmează a fi promulgat de Igor Dodon, care la 27 august declara că încă nu a luat o decizie dacă îl va promulga sau nu.
Vezi și aceste știri

Rusia vrea să treacă la un sistem de educație „de interes național”. Cum vor fi afectați studenții

Azerbaidjan a oferit o cotă suplimentară de autorizații pentru transportatorii moldoveni de marfă

Start vânzare bilete pentru prima ediție #ROOFOFFLINE din această vară. Știi tu... număr limitat de locuri și preț special pentru perioada de early bird
Advertoriale

Ești în căutarea unei locuințe? Află care sunt avantajele și dezavantajele unei case în chirie

Impactul bruxismului asupra organismului și a vietii unui pacient. Cum pot fi remediate consecințele acestuia printr-un tratament stomatologic la Smile Dent Team
