„Încă în luna iulie, Inspectoratul pentru Protecția Mediului a efectuat anumite controale, unde a prelevat la cel moment probe. I-a fost aplicată o amendă șefului de la stația de epurare, însă lucrurile nu s-au schimbat. Mirosul s-a păstrat și cel mai grav e că apele uzate, poluate se deversează în continuare în râul Bâc. La momentul actual avem datele probelor care demonstrează că sursa de poluare este stația de epurare. Însă stația de epurare nu poate epura apele corespunzător din cauza apelor uzate care intră în stația de epurare cu concentrații maxim admisibile”, a declarat Iuliana Cantaragiu la ședința Guvernului din 4 septembrie.

Potrivit secretarei de stat, de-a lungul anilor, autoritățile au admis neresepectarea legislației de mediu de către agenții economici. Mai exact, aceștia așa și nu au fost obligați să-și instaleze stații de pre-epurare.

La minister a fost creat un grup de lucru care verifică activitatea mai multor companii din Chișinău, a mai spus Iuliana Cantaragiu.

„Nu suntem la primul caz, acest lucru se întâmplă de ani de zile. Agenții știu că nu există instituții ale statului care să impună legea. Atunci când vorbim că statul nu e funcțional, asta nu e o declarație abstractă. Dacă acești agenți economici erau sancționați dur, ei își construiau aceste instalații”, a declarat prim-ministra Maia Sandu.

Ministrul de Interne, Andrei Năstase, a menționat că Procuratura a inițiat mai multe procese penale și că investigațiile continuă. „Cei vinovați vor fi trași la răspundere. Suntem pe calea luării unor măsuri drastice. E prematur să divulgăm mai multe informații, nu aș vrea să afectăm o anchetă în derulare”, a spus el.

Pe 3 septembrie, Apă-Canal a spus că mirosul neplăcut din ultima perioadă, resimțit în întreaga capitală, este cauzat de unii agenți economici care deversează direct la stația de epurare „ape uzate cu concentrații maxim-admisibile”. Întreprinderea a mai menționat că a depistat circa trei tone de resturi de la pește în grătarele stației de epurare. Mai exact, au fost menționate două companii – Zernoff și Slavena Lux.

Compania Zernoff a dezmințit imediat acuzațiile, insistând că a trecut la un ciclu de producție închis, care a exclus complet trimiterea fracției lichide către stațiile de tratare.

Iar cei de la Slavena au venit cu o reacție peste o zi. Au spus că în sistemul lor de canalizare nu sunt resturi de pește și au invitat responsabilii să vină să le verifice sistemul și să colecteze probe.

Amintim că Procuratura Generală s-a autosesizat cu privire la mirosul neplăcut ce persistă în Chișinău și referitor la poluarea râului Bâc. Au fost inițiate două procese penale.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!