*Acest material este sponsorizat

Ingineri contra ingineri: povestea a patru studenți moldoveni ajunși la un concurs important la Torino

Ingineri contra ingineri: povestea a patru studenți moldoveni ajunși la un concurs important la Torino

Au trecut de etapa locală a European BEST Engineering Competition (EBEC) de la Chișinău, apoi au cucerit podiumul de la București contra rivalilor din alte 4 orașe, și au ajuns la etapa finală a EBEC, în Torino. Aceasta este povestea lui Emil Terman, Denis Railean, Marin Ciocan și a lui Victor Gușan — cei patru studenți de la Universitatea Tehnică a Moldovei, care au reprezentat universitatea la cea de-a zecea ediție a EBEC Final, desfășurată la Torino, Italia, în perioada 25 - 31 iulie  2019.

Am întrebat pe participanții moldoveni care au fost impresiile de la cea mai mare competiție inginerească pentru studenți din Europa și ce ar sfătui viitorilor participanți. Vezi mai jos interviul.

Cum ți s-a memorizat EBEC Final?

Denis Railean: Bine organizat, cu atenție la detalii, cu un volum imens de emoții și mega-călduros.

Victor Gușan: Pentru mine EBEC Final a fost o minunată posibilitate de a îmi încerca forțele proprii. Aceasta competiție mi s-a memorizat minunat, unde am avut posibilitatea de a face cunoștințe cu noi studenți și noi idei care le pot utiliza mai apoi.

Care a fost cel mai mare challenge?

Denis: Organizarea timpului. Când știi că ai două zile pentru un task, începi să acorzi mult timp pentru lucruri inutile.

Victor: Cel mai mare challenge cred ca a fost în prima zi a fiecărei etape când trebuia să decidem ce prototip vom crea.

Ai participat la 3 etape ale competiției — ce diferență ai văzut între pregătirea participanților la nivel local, regional și european?

Victor: Diferența în pregătirea participanților nu era așa de mare, însă fiecare echipă avea câte un “as în mânecă“, care era specific pentru fiecare echipă, și în final a câștigat cea mai bună idee și executarea ei.

Denis: Toți sunt talentați. Cine nu a trecut de o careva etapă, nu a avut o gândire suficient de "out of the box". Însă ce ține de final, am observat că concurenții au avut un nivel mai înalt de pregătire în domeniul roboticii.

Cum te-ai pregătit de acest eveniment? 

Emil: Pentru final am privit niște videouri inginerești pe net.

Denis: Am meditat. Dacă aș fi știut la ce să mă aștept, aș studia robotica și programarea, însă am avut noroc de Emil.

Victor: Eu am studiat cum lucrează diferite mașinării și cum ele pot fi create având la dispoziție doar minimul de materiale necesare.

Ce cunoștințe ți-au fost de folos în timpul competiției? 

Marin: Pe lângă materiile de inginerie care le știu toți, sunt binevenite acelea de a păstra calmul în orice situație și de a lucra în echipă.

Emil: Puțină geometrie, engleză și mecanică. 

Denis: Mecanica — unul dintre cele mai importante lucruri de care ai nevoie la EBEC.

Victor: Deoarece eu răspundeam de designul prototipului și de prezentarea lui, mie mi-a fost de folos capacitatea de a desena.

Care au fost cele mai interesante momente ce ți s-au întâmplat la EBEC Final în afara concursului?

Denis: Am aflat că italienii prepară supă numai pentru oamenii bătrâni.

Marin: O zi în munții Alpi, muzică clasică pe viu a orchestrei universității din Torino. Fotografii când am ridicat drapelul universității noastre în fata politehnicii din Torino.

Victor: Călătoria în munți, unde am avut plăcerea de a asculta un concert în aer liber.

La sfârșit, ce ai recomanda viitorilor participanți?

Emil: Încercați să aveți măcar un mecanic și măcar o persoană care poate desena. Dacă mergeți pentru finală, un programator ar fi un plus. Majoritatea echipelor sunt formate din studenți de la aceeași facultate și am observat că lor le era puțin mai greu.

Denis: Să nu le fie frica de concurenți, ei nu sunt mai deștepți. Și nu vă complicați!

Marin: Un singur lucru din partea mea — pe lângă zilele de competiție distrați-vă, comunicați cu alte suflete. Pe lângă concurs, evenimentul e pentru a face legături și schimb de idei cu peste o sută de oameni care au același interes.

Victor: Viitorilor participanți le urez succes și aș spune că la această competiție trebuie să aveți o echipă bună, care se va pricepe un pic în mecanică, în informatică și electronică. La fel aș dori să le spun viitorilor participanți că idea cea mai simplă este cea mai bună, doar că trebuie prelucrată până la perfecțiune.

Aceștia sunt Emil, Denis, Marin și Victor — bravii studenți care au apărat cinstea Universității Tehnice a Moldovei la una dintre cele mai mari competiții inginerești pentru studenți la nivel european.

Urmărește BEST Chișinău și pagina de EBEC pentru a fi la curent cu următoarea ediție a BEST Engineering Competition!

P.

P.

Vezi și aceste știri
Postul TV8, sancționat cu 10 mii de lei, după ce a criticat o jurnalistă de la NTV Moldova

Postul TV8, sancționat cu 10 mii de lei, după ce a criticat o jurnalistă de la NTV Moldova

ANSA inspectează Piața Centrală înainte de redeschidere: „Gradul de pregătire nu este excelent, dar este satisfăcător”

ANSA inspectează Piața Centrală înainte de redeschidere: „Gradul de pregătire nu este excelent, dar este satisfăcător”

Oameni ca tine: Și-a transformat în rai casa, grădina și locul de muncă. Povestea Aureliei Muntean, femeia care a devenit pictoriță peste noapte (VIDEO)

Oameni ca tine: Și-a transformat în rai casa, grădina și locul de muncă. Povestea Aureliei Muntean, femeia care a devenit pictoriță peste noapte (VIDEO)

Advertoriale
Vânzările online nu mai sunt viitorul, dar prezentul! Ce este un marketplace și cum funcționează

Vânzările online nu mai sunt viitorul, dar prezentul! Ce este un marketplace și cum funcționează

Relansează-ți afacerea cu Linia de Credit Rapid IMM de la Victoriabank

Relansează-ți afacerea cu Linia de Credit Rapid IMM de la Victoriabank

Suport în valoare de 3.600.000 MDL. Acțiunile Kaufland Moldova pe timp de pandemie (VIDEO)

Suport în valoare de 3.600.000 MDL. Acțiunile Kaufland Moldova pe timp de pandemie (VIDEO)

DONEAZĂ
Descarcă aplicația AGORA
EMISIUNI
 • Marius Solcan - Business la 23 ani, investitorul din avion, cocktail barul Marlene | NOTA DE PLATĂ (VIDEO)
  Marius Solcan - Business la 23 ani, investitorul din avion, cocktail barul Marlene | NOTA DE PLATĂ (VIDEO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Vrei să pleci (din partid), dar nu mă, nu mă iei. Cum își justificau transfugii migrările
 • Radu Lazăr - Endava, succesul în carieră, atitudinea față de crize, provocări și oportunități în IT, management | NOTA DE PLATĂ
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Ne uităm peste gard la vecini, sau ce fac alte state în lupta cu COVID-19
 • Ruslan Cojocaru - Viziunea față de crize, educație financiară, Tucano Coffee, Oliva Verde și NOTA lui DE PLATĂ (VIDEO)
ȘTIRI DE PE EA.MD
 • Rata natalității, înregistrată în 2019 în RM, este cea mai joasă din ultimii 5 ani
 • Cum arată Cenușăreasa, Rapunzel sau Ariela, însărcinate? 12 imagini de poveste cu burtici...
Cele mai populare
 • 1
  Oamenii legii susțin că Beniamin ar fi căzut singur în veceu: „Inițial am făcut doar examinarea vizuală a curții și a toaletei”
 • 2
  Ion Chicu nu poate spune când se vor redeschide grădinițele, dar nu exclude că starea de urgență în sănătate s-ar putea prelungi și în luna iulie
 • 3
  Fostă ministră a Sănătății, despre situația COVID din Moldova: „Numărul de cazuri și numărul de decese care ni se raportează nu corespund adevărului”
 • 4
  Premierul, despre tragedia de la Hîncești: „Noi toți suntem vinovați și toți purtăm responsabilitate pentru ceea ce s-a întâmplat”
Autentificare
Creează cont