Ministrul afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu, susține că în aceste zile se negociază contractul pe livrarea gazelor dintre Federația Rusă Moldova, având în vedere vizita președintelui la Moscova și Bruxelles.

„Ecuația securității energetice nu constă doar din gazul rusesc, dar și din capacitatea noastră ca guvern și țară de a căuta alternative în cazul în care apar anumite probleme care nu depind de noi”, a declarat Popescu.

Oficialul a precizat că  Moldova are câteva scenarii de potențiale soluții alternative ca să asigure fluxul continu de gaze în țară:

„Moldova vrea o soluție a problemelor legate de securitatea energetică fără a face compromisuri politice, da și un preț bun. „Ne dorim să menținem echilibru dintre tarife și sursa acestui gaz”.

Anterior și șeful statului, Igor Dodon, spunea că există riscuri în materia livrării gazelor naturale, care ar putea să parvină de la 1 ianuarie 2020. Într-un interviu pentru Europa Liberă, Dodon a declarat că R. Moldova nu are încă un acord de livrare sau de tranzit al gazelor. Președintele nu se dă în lături nici de o discuție cu Kievul, în contextul în care Ucraina a propus R. Moldova, recent, să importe gaz fără participarea Gazprom.Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!