
Nicu Popescu: „Ecuația securității energetice nu constă doar din gazul rusesc, dar și din capacitatea noastră de a căuta alternative”
Încă nu se știe cum vor decurge negocierile dintre Ucraina și Federația Rusă pentru următoarea fază de livrări a gazelor rusești pe piața ucraineană. În acest sens Moldova poartă discuții cu Ucraina și Federația Rusă, dar și cu alții actori pentru a se convinge că nu este total dependentă de o singură sursă. Declarații în acest sens au fost făcute de ministru răspunzând la întrebările studenților de la USM, în cadrul unei lecții publice, transmite IPN.
・
Ministrul afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu, susține că în aceste zile se negociază contractul pe livrarea gazelor dintre Federația Rusă Moldova, având în vedere vizita președintelui la Moscova și Bruxelles.
„Ecuația securității energetice nu constă doar din gazul rusesc, dar și din capacitatea noastră ca guvern și țară de a căuta alternative în cazul în care apar anumite probleme care nu depind de noi”, a declarat Popescu.
Oficialul a precizat că Moldova are câteva scenarii de potențiale soluții alternative ca să asigure fluxul continu de gaze în țară:
„Moldova vrea o soluție a problemelor legate de securitatea energetică fără a face compromisuri politice, da și un preț bun. „Ne dorim să menținem echilibru dintre tarife și sursa acestui gaz”.Anterior și șeful statului, Igor Dodon, spunea că există riscuri în materia livrării gazelor naturale, care ar putea să parvină de la 1 ianuarie 2020. Într-un interviu pentru Europa Liberă, Dodon a declarat că R. Moldova nu are încă un acord de livrare sau de tranzit al gazelor. Președintele nu se dă în lături nici de o discuție cu Kievul, în contextul în care Ucraina a propus R. Moldova, recent, să importe gaz fără participarea Gazprom.