
Cine se face vinovat de expulzarea profesorilor turci? Versiunea președintelui comisiei securitate națională
Decizia de expulzare a cetățenilor turci, la începutul lunii septembrie 2018, ar fi fost luată la indicația directă a fostului șef al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Vasile Botnari, cu încălcarea mai multor prevederi legale. Acțiunile ar fi fost coordonate de Partidul Democrat, crede președintele comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, Chiril Moțpan. Acesta a prezentat un raport personal cu privire la acest caz, bazat pe informațiile primite de la SIS și pe audierile care au avut loc în comisie.
・
„Potrivit fostului director adjunct al SIS, Alexandru Baltaga, decizia de expulzare a fost luată la indicația directă a dlui Vasile Botnari. În cadrul audierilor, dl Botnari a declarat că își asumă toată responsabilitatea pentru acțiunile instituției pe care o conducea. Să nu fi știut dl Botnari că ignorarea prevederilor legale e pasibilă de răspundere penală? Dl Botnari și-a asumat toată responsabilitate fără a recunoaște că ar fi primit indicații”, a declarat Chiril Moțpan.
Acesta a mai spus că acțiunea ar fi fost coordonată cu PDM. „Am descoperit că în acest caz poate fi implicat dl Candu, care nu-mi răspunde la telefon pentru a explica această informație. La 21 septembrie 2017, a fost adoptată legea cu privire la combaterea terorismului nr. 120, care stabilește că întreaga activitate de prevenire și combatere a terorismului e coordonată de președintele Parlamentului. În acea perioadă în această funcția era dl Andrian Candu. Altfel spus, în calitatea sa de președinte al Parlamentului, Candu nu putea să nu cunoască ce se întâmpla la acel început trist de septembrie”, a explicat el.
Întrebat care ar fi fost interesul democraților, Chiril Moțpan a spus: „Dacă aș fi avut acum răspunsul, vi-l spuneam imediat. Dar rămâne să demonstreze implicarea unor persoane ancheta penală. Nu vreau să vin cu supozițiile mele până nu avem dovezi clare”.
Chiril Moțpan a mai declarat că nu a găsit vreo legătură dintre expulzarea cetățenilor turci și președintele Igor Dodon. A mai menționat că informațiile prezentate reprezintă o anchetă personală și că acestea urmează a fi discutate în cadrul comisiei parlamentare pe care o conduce.
AGORA amintește că mai multe persoane de origină turcă au fost reținute pe 6 septembrie 2018 de Serviciul de Informare și Securitate. Printre ele se număra și directorul liceului „Orizont”.
Într-un comunicat de presă, Serviciul Informații și Securitate a explicat că cetățenii turci erau suspectați de legături cu o grupare islamistă, „grupare despre care există indicii că desfășoară acțiuni ilegale în mai multe țări”. Profesorii au fost declaraţi indezirabili de organele competente şi expulzaţi de pe teritoriul Republicii Moldova. Președintele comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, Chiril Moțpan, a spus însă că „datele acumulate la acea etapă de SIS relevau o probabilitate redusă de implicare în anumite acțiuni cu impact asupra securității naționale”.