Jurnaliștii vor obține acces gratuit la mai multe baze de date. Condiția: Să se înregistreze în calitate de operator de prelucrare a datelor personale

Jurnaliștii vor obține acces gratuit la mai multe baze de date. Condiția: Să se înregistreze în calitate de operator de prelucrare a datelor personale

Jurnaliștii ar putea obține dreptul să acceseze gratuit baza de date cu privire la Registrul de stat al persoanelor juridice și cel al întreprinzătorilor individuali și la datele din Cadastru privind bunurile imobile. Aceste propuneri se regăsesc într-un proiect de lege elaborat de Cancelaria de Stat. Potrivit secretarului general al Guvernului, Andrei Spînu, pentru a beneficia de condițiile respective, instituțiile media vor trebui să se înregistreze în calitate de operatori de prelucrare a datelor cu caracter personal, scrie media-azi.md.

Anunțul a fost făcut de secretarul general al Guvernului, Andrei Spînu, joi, 5 septembrie, în cadrul unei mese de lucru dintre jurnaliști, reprezentanți ai Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal (CNPDCP) și ai Agenției Servicii Publice (ASP).

Proiectul, elaborat de Cancelarie, prevede modificări la Legea presei, Legea cadastrului bunurilor imobile, Legea privind accesul la informație și la Legea privind înregistrarea de stat a persoanelor juridice și a întreprinzătorilor individuali. De facilitățile respective vor putea beneficia publicațiile periodice, agențiile de presă și furnizorii de servicii media, adică persoane juridice. Informațiile cu privire la secretul de stat și cele privind starea de sănătate nu cad sub incidența acestei legi.

Publicitate

În document se mai menționează că solicitanții din partea mass-mediei, pentru a beneficia de accesul gratuit la baza de date, vor trebui să dețină statut de operator, iar la necesitate să obțină autorizație pentru operațiunile de prelucrare a datelor cu caracter personal, emisă de către CNPDCP.

Secretarul general al Guvernului a adăugat că documentul a fost elaborat în regim de urgență și speră că, în timpul apropiat, acesta va ajunge pe masa deputaților.

Anterior, Mold-street.com a semnalat că, de câteva săptămâni, jurnaliștii nu mai au acces la baza de date a persoanelor juridice Cis.webinfo, administrată de Camera Înregistrării de Stat. Agenția Servicii Publice a motivat că serviciul informațional a fost retras din exploatare din 10 iulie 2019.

În cadrul ședinței de joi, reprezentanții ASP au anunțat că le vor prelungi dreptul jurnaliștilor de a căuta informațiile solicitate, începând cu 6 septembrie și până pe 1 noiembrie. După aceasta dată, autoritățile promit că vor identifica soluții pentru a ușura accesul la informație pentru jurnaliști.

Acțiunile ASP, „nefondate și eronate”

În cadrul discuților, Centrul de Investigații Jurnalistice (CIJM) și Asociația pentru Protecția Vieții Private (APVP) au depus o moțiune publică la ASP, în care reclamă ca fiind nefondate și eronate acțiunile de reziliere unilaterală a contractelor de prestări servicii și de blocare nejustificată a accesului la datele publice din „Registrul de stat al persoanelor juridice”.

CIJM și APVP menționează că, în contextul legislației în vigoare, cerințele legale privind protecția datelor cu caracter personal se interpretează excesiv și neadecvat în cazul restricționării accesului la informațiile din Registrul de stat al persoanelor juridice care vizează: denumirea persoanei juridice, numele prenumele fondatorilor, mărimea cotelor de participare și alte informații de interes public, care trebuie să fie publice. „Legea spune foarte clar că informațiile enunțate supra sunt publice și accesibile oricărei persoane, nefiind identificate alte motive legale care ar exclude această obligație de a oferi acces public la aceste informații”, se mai arată în moțiunea publică.

Anterior, jurnaliștii de investigație au semnalat de nenumărate ori despre necesitatea de a elimina sau de a reduce taxele pentru accesarea bazelor de date de la Registrele de Stat, pe motiv că creșteau efectiv costurile pentru realizarea anchetelor de interes public.

Amintim că în Parlament, anul trecut, a fost votat în prima lectură proiectul noii Legi cu privire la protecția datelor cu caracter personal, conform căruia mass-media nu este obligată să se înregistreze în calitate de operator de date cu caracter personal.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal