
Maia Sandu: Stocarea gazelor în Ucraina ar putea fi o soluție pentru Republica Moldova
Printre soluțiile ce vizează importul de gaze este analizată și opțiunea propusă de partea ucraineană. Prim-ministra Maia Sandu afirmă că se analizează posibilitatea stocării gazului în Ucraina. „Aceast lucru presupune costuri mari și urmează să găsim finanțare”, a afirmat prim-ministra în cadrul emisiunii In Profunzime. Pericolul ca Republica Moldova să rămână fără surse de gaze vine după ce Ucraina a declarat o posibilă iterdicție a tranzitului gazului rusesc pe teritoriul său.
・
„Este o situație serioasă. Există un asemenea risc. Noi sperăm că se va ajunge la o înțelegere, dar ne pregătim și avem soluțiile tehnice. Dacă acest tranzit nu se va întâmpla, avem soluțiile cum să asigurăm țara cu gaze naturale” spune prim-ministra.
Una din opțiuni ar fi propunerea Ucrainei ca Republica Moldova să-ți creeze propriile sale rezerve de gaze în unitățile de stocare ucrainene.
„Am putea să cumpărăm gazul mai devreme la un preț mai mic, pentru că în iarnă va fi mai scump și să-l stocăm în Ucraina. Totodată, discutăm identificarea resurselor financiare pentru că este nevoie de mulți bani ca să facem acest lucru”, a menționat Maia Sandu.
„Mai există și alte opțiuni dar ele depind dacă și celelalte țări care trebuie să finalizeze anumite proiecte, vor reuși până la sfârșitul anului”
Cât despre porțiunea gazoductului Ungheni-Chișinău, care ar fi o alternativă pentru trei raioane din Republica Moldova, Maia Sandu spune că ar urma să fie gata la finele anului. Totuși, partea gazoductului de pe teritoriul României va fi gata abia la mijlocul anului viitor, deci nu poate fi folosit.
AGORA amintește că țara vecină, Ucraina a propus Republicii Moldova să importe gaze naturale din UE fără participarea Gazprom, precum și să-și creeze propriile sale rezerve de gaze în unitățile subterane ucrainene de depozitare a gazelor.