„Primul răspuns al ministerului la solicitarea părinților de a iniția o anchetă de serviciu a fost o mușamalizare fără jenă a cazului. Era în toi campania electorală și scandal în Rezina nu trebuia nimănui. Sabina oricum era deja în pământul rece”, a scris Nemerenco.

Ministra a precizat că cea de-a doua anchetă comisională inițiată în urma audienței cu rudele copilei a descoperit o cu totul altă realitate:

„Concluzia principală: decesul a fost evitabil. Chiar și în reanimare mai existau șanse, dacă fetița ar fi fost transferată la un spital de referință. Sabina nu a avut norocul să întâlnească în acea zi un Doctor, nici măcar un suflet mare care ar fi spus – eu nu știu cum să intervin, dar luați copilul și plecați urgent la Chișinău. În schimb Sabina a petrecut în secția de internare 4,5  ore fără a fi consultată de specialiști și administrându-i-se o perfuzie simplă de tot, apoi după alte 2 ore petrecute in secție a fost transferată în reanimare, unde din tot timpul aflării sale acolo 2 ore le-a petrecut doar cu infirmiera, fără nicio supraveghere medicală”.

Șefa de la Sănătate a adăugat că pe tot traseul pe care l-a trecut fetița prin secțiile spitalului au fost depistate zeci și zeci de încălcări ale procedurilor și standardelor.

„În spital s-a dovedit lipsa multor protocoale și standarde, medicul reanimatolog în general activează fără licență, și toate astea, dar și altele vorbesc de un management sub orice critică al spitalului. Nu voi aduce detalii clinice, care m-au cutremurat, istoria e tare-tare dureroasă, chiar de a durat doar 20 ore” , a spus Ala Nemerenco.

Ministra susține că a avut o discuție lungă cu reprezentantul Consiliului raional, dar și cu directorul spitalului. Le-a trimis și o scrisoare cu întreaga notă, și a cerut eliberarea din funcție a medicului reanimatolog, deoarece nu deține drept de activitate, dar și demisia directorului.

Cazul este investigat de Procuratură. 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!