La un de la cazul care a zguduit întreaga societate, asociația Amnesty International Moldova a venit cu un apel. Mai exact, a insistat asupra faptul că profesorii turci expulzați din țara noastră și familiilor merită să li se facă dreptate, iar autoritățile trebuie să identifice responsabilii de acest abuz să fie identificați și trași la răspundere.
„Constatăm că la un an de la îndepărtarea ilegală de pe teritoriul țării a profesorilor turci, autoritățile încă nu au oferit răspunsuri la o serie de întrebări referitoare la identitatea persoanelor responsabile și a tuturor celor implicați în acest proces, au întârziat să ia act de decizia Curții Europene pentru Drepturile Omului (CtEDO) pe cazul respectiv și au omis să ia măsurile necesare pentru reabilitarea profesorilor turci și a familiilor lor”, a menționat asociația într-un comunicat.
Amnesty International Moldova a subliniat că orice tergiversare a acțiunilor respective este inacceptabilă și a venit cu mai multe solicitări către autorități:
- Să cerceteze efectiv și să stabilească identitatea tuturor persoanelor implicate în procesul îndepărtării ilegale, precum și a celor care au luat deciziile în mod arbitrar sau au admis comiterea abuzurilor;
- Să tragă la răspundere toate persoanele responsabile de abuzurile respective în cadrul unui proces penal;
- Să asigure repararea drepturilor persoanelor îndepărtate ilegal și a familiilor acestora;
- Să formuleze solicitările necesare la adresa autorităților turce, pentru ca acestea din urmă să asigure, în baza deciziei CtEDO, dreptul la un proces echitabil și dreptul la libertatea și siguranța persoanei, în conformitate cu standardele de drept internaționale.
- La data de 6 septembrie 2019, se împlinește un an de la îndepărtarea ilegală din Republica Moldova a șapte cetățeni turci, angajați ai rețelei de licee Orizont.
„Chiar dacă în limbaj juridic această operațiune este definită drept îndepărtare ilegală de pe teritoriul țării, în practică, așa cum a documentat Amnesty International, a fost echivalentul unei răpiri asistate de organele de forță și de securitate ale statului RM, urmată de returnarea imediată și directă în țara de origine. Astfel, au fost încălcate atât drepturile omului și libertățile personale ale cetățenilor turci îndepărtați ilegal, cât și legislația țării, precum și o serie de prevederi ale convențiilor internaționale la care Republica Moldova este parte”, se mai menționează în comunicat.
Amintim că, pe 5 septembrie, președintele comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, Chiril Moțpan a spus că decizia de expulzare a cetățenilor turci ar fi fost luată la indicația directă a fostului șef al Serviciului de Informații și Securitate, Vasile Botnari. Cel din urmă nu a comentat, deocamdată, cele anunțate. În cadrul audierilor, Vasile Botanari ar fi negat că ar fi primit indicații de la PDM, așa cum presupune Moțpan.
AGORA amintește că mai multe persoane de origină turcă au fost reținute pe 6 septembrie 2018 de Serviciul de Informare și Securitate. Printre ele se număra și directorul liceului „Orizont”.
Într-un comunicat de presă, Serviciul Informații și Securitate a explicat că cetățenii turci erau suspectați de legături cu o grupare islamistă, „grupare despre care există indicii că desfășoară acțiuni ilegale în mai multe țări”. Profesorii au fost declaraţi indezirabili de organele competente şi expulzaţi de pe teritoriul Republicii Moldova. Președintele comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, Chiril Moțpan, a spus însă că „datele acumulate la acea etapă de SIS relevau o probabilitate redusă de implicare în anumite acțiuni cu impact asupra securității naționale”.
Vezi și aceste știri

Cinci state occidentale susţin acţiunea juridică a Ucrainei referitoare la crimele de război

Interviu cu mama soldatului rus judecat pentru crime de război: Cine poate ucide un om? Vadim nu ar putea (VIDEO)
