Protest la Ambasada Turciei de la Chișinău: „Profesorii nu sunt teroriști. Cerem un proces echitabil” (FOTO, VIDEO)

Protest la Ambasada Turciei de la Chișinău: „Profesorii nu sunt teroriști. Cerem un proces echitabil” (FOTO, VIDEO)

Mai mulți protestatari, printre care activiști de la Mișcarea „Occupy Guguță” și reprezentanți ai asociației Amnesty International Moldova, au manifestat pașnic în fața Ambasadei Turciei la Chișinău. Aceștia au venit cu pancarte, cerând un proces echitabil pentru profesorii turci expulzați, acum un an, din Republica Moldova.

„Au fost expulzați ilegal în Turcia. Până în acest moment, nicio persoană nu a fost pedepsită. Vrem să amintim autorităților turce că profesorii nu sunt teroriști, nu sunt persoane care pot fi vândute. Cei șapte profesori turci nu au beneficiat de un proces echitabil. Solicităm proces echitabil pentru aceste persoane, să se facă lumină în acest caz atât aici, cât și în Turcia”, a declarat o protestatară.

...

Publicitate

Ulterior, câțiva manifestanți au mers la Biroul de Migrație și Azil (BMA), unde au solicitat demisia șefei instituției, Olga Poalelungi.

...

„Avem toate motivele să credem că răpirea și expulzarea cetățenilor turci s-a făcut abuziv, fără respectarea drepturilor acestora și a legilor RM. Credem că răpirea lor este rezultatul unui troc cinic făcut de guvernarea anterioară cu președintele turc Erdogan. Șefa BMA nu a protestat împotriva acțiunilor ilegale ale altor instituții, nu a solicitat respectarea procedurilor, nu a denunțat încălcările comise. Există temei să credem că a semnat documente oficiale cu dată falsă pentru a refuza solicitările de azil ale cetățenilor turci”, a menționat un protestatar.

Olga Poalelungi nu a ieșit să dea ochii cu manifestanții. Aceștia i-au transmis însă o declarație, care a fost acceptată de o reprezentantă a instituției.

Amintim că, pe 5 septembrie, președintele comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, Chiril Moțpan a spus că decizia de expulzare a cetățenilor turci ar fi fost luată la indicația directă a fostului șef al Serviciului de Informații și Securitate, Vasile Botnari. Cel din urmă nu a comentat, deocamdată, cele anunțate. În cadrul audierilor, Vasile Botanari ar fi negat că ar fi primit indicații de la PDM, așa cum presupune Moțpan.

AGORA amintește că mai multe persoane de origină turcă au fost reținute pe 6 septembrie 2018 de Serviciul de Informare și Securitate. Printre ele se număra și directorul liceului „Orizont”.

Într-un comunicat de presă, Serviciul Informații și Securitate a explicat că cetățenii turci erau suspectați de legături cu o grupare islamistă, „grupare despre care există indicii că desfășoară acțiuni ilegale în mai multe țări”. Profesorii au fost declaraţi indezirabili de organele competente şi expulzaţi de pe teritoriul Republicii Moldova. Președintele comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, Chiril Moțpan, a spus însă că „datele acumulate la acea etapă de SIS relevau o probabilitate redusă de implicare în anumite acțiuni cu impact asupra securității naționale”.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal