Statul oferă din ce în ce mai puțini bani în cazul riscurilor în agricultură. Volumul subvențiilor s-a redus de zece ori în ultimii șase ani

Statul oferă din ce în ce mai puțini bani în cazul riscurilor în agricultură. Volumul subvențiilor s-a redus de zece ori în ultimii șase ani

În ultimii 6-7 ani valoarea subvențiilor pentru asigurarea riscurilor în agricultură s-a redus de circa 10 ori, arată date ale Agenţiei de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură (AIPA). Astfel dacă în anii 2012-2013 valoarea subvențiilor pentru asigurarea riscurilor în agricultură ajungea la circa 40 milioane lei pe an (9% din totalul subvențiilor), în ultimii trei ani acestea s-au diminuat și au o cotă mai mică de un procent din totalul subvențiilor, scrie Mold-Street.md.

În anul 2017, au fost autorizate 80 de cereri în valoare de doar 4,5 milioane lei, ceea ce reprezintă doar 0,6% din fondul de subvenții.

În 2018 au valoarea subvențiilor în aceste scopuri s-a mai majorat ajungând la 7,41 milioane lei, iar cota din total a fost de aproape 0,8%.

Publicitate

În acest an deocamdată au fost autorizate 33 de dosare și plăți de doar 2,54 milioane lei, ceea reprezintă aproape 0,8% din sumele autorizate.

Administrația AIPA nu oferă detalii privind motivele unei astfel evoluții dramatice, dar a atras atenția ca asiguratorii să ofere pe viitor niște pachete de servicii tot mai atractive, pentru producătorii agricoli, astfel, stimulând fermierii să-și asigure obiectele investiționale, prin crearea unei culturi de gestionare a riscurilor în agricultură.

Companiile la rândul lor au punctat probleme precum: dificultăţile privind asigurarea terenurilor/bunurilor supuse subvenționării; efectuarea recalculărilor privind suprafețele de plantații ce urmează a fi asigurate; reducerea procesului de birocratizare la întocmirea pachetului de documente necesare pentru solicitarea subvenţiei, etc. Directorul AIPA, Vadim Curmei a propus de a organiza o ședință comună atât cu reprezentanții companiilor de asigurări precum și cu reprezentanții societății civile din domeniul agricol, pentru a asigura o cooperare tot mai intensă, în vederea creșterii numărului de solicitări, privind asigurarea riscurilor în agricultură.

Cuantumul maxim al subvenţiei se stabileşte ţinând cont de primele de asigurare calculate conform tarifelor de asigurare prevăzute în condiţiile speciale de asigurare a riscurilor de producţie în agricultură şi se prevede că nu depăşește plafonul de 400.000 de lei pentru unul şi acelaşi producător agricol.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal