Francezul de la „Le Bridge”, Arif Franck Charles, care deținea o pătrime din acțiunile firmei „Gările Auto Moderne”, a renunțat la cota sa. Firma este cea care, în decembrie 2018, a luat în concesiune toate gările și stațiile auto de pe teritoriul R. Moldova pentru o perioadă de 25 de ani, scrie Ziarul de Gardă.
Conform documentelor invocate de ZdG, francezul Arif Franck Charles a cedat participația sa de 25% lui Alexandru Vîlcu, care deținea deja alte 25% din companie prin intermediul firmei „Ramin-Lux”. Astfel, după această tranzacție, Vîlcu deține 50% din compania care are în gestiune toate gările și stațiile auto din R. Moldova.
În decembrie 2018, după un concurs cu un singur participant, Agenția Proprietății Publice (APP) a dat în concesiune gările și stațiile auto firmei „Gările Auto Moderne”, ai cărei fondatori erau compania de construcții „Exfactor-Grup” (85%) și cetățeanul american Lluka Muco (15%).
După mai puțin de jumătate de an, „Exfactor-Grup” și Muco au renunțat la calitatea de asociați la compania „Gările Auto Moderne”, aceasta ajungând în mâinile Oksanei Demchenko, cetățeană a Ucrainei.
Peste câteva săptămâni, în iulie 2019, firma concesionară a autogărilor și-a schimbat din nou proprietarii: 50% au rămas în portofoliul Oksanei Demchenko, iar 25% au ajuns la omul de afaceri francez Arif Franck Charles, cunoscut în R. Moldova ca fiind proprietar al companiei „Le Bridge”. Celelalte 25% din capitalul social al firmei „Gările Auto Moderne” au ajuns în posesia societății „Ramin-Lux” SRL, fondată de frații Maria și Alexandru Vîlcu.
Alexandru Vîlcu este fondator sau cofondator a 10 firme înregistrate în R. Moldova. În iunie curent, acesta a devenit asociat și la „DFM” SRL, fostă companie din grupul Șor, cu activități în domeniul magazinelor duty-free.
Amintim că în ianuarie 2019, „Le Bridge Corporation Limited”, fondată de Arif Franck Charles, s-a implicat și într-o altă afacere care viza o proprietate a statului – Tutun-CTC. Acțiunile statului au fost privatizate de „Le Bridge”, iar suma afacerii a fost de mai puțin de 10 milioane de dolari. Pe 6 septembrie, deputatul Igor Munteanu, președintele Comisiei parlamentare de anchetă pentru evaluarea privatizărilor, concesionărilor proprietății publice din perioada 2013 – 2019, a declarat că „Le Bridge Corporation Limited”, a anunțat autoritățile, printr-o scrisoare oficială, că și-ar dori rezilierea contractului de privatizare a Tutun-CTC. De menționat că pe 19 iulie, deputații au instituit moratoriu pe procesele de privatizare și au cerut Curții de Conturi auditarea Aeroportului Internațional Chișinău, a Băncii de Economii, a societății pe acțiuni „Tutun-CTC” și a întreprinderii „Gările și Stațiile Auto”. În iunie 2019, Parlamentul a creat și o comisie de anchetă pentru a analiza modul de organizare și desfășurare a privatizărilor proprietății publice începând cu anul 2013. Raportul comisiei va prezentat în termen de 120 de zile, în Parlament, anunțau anterior deputații.