Dosarul privind uzurparea puterii în stat: Poliția solicită de la AGORA imagini video surprinse în timpul protestelor din iunie (DOC)

Dosarul privind uzurparea puterii în stat: Poliția solicită de la AGORA imagini video surprinse în timpul protestelor din iunie (DOC)

Direcția Generală Urmărire Penală din Cadrul Ispectoratului General de Poliție solicită de la portalul de știri AGORA materiale video și foto înregistrate în timpul evenimentelor din perioada 7 - 15 iunie 2019. Solicitarea este parte a dosarului penal privind uzurparea puterii în stat, inițiat la 5 august curent de Procuratura Generală.

În Ordonanța de ridicare se menționează că fosta guvernare ar fi întreprins acțiuni abuzive menite să blocheze activitatea instituțiilor de stat.

...

Publicitate

Întrucât toate imaginile surprinse de reporterii AGORA în timpul evenimentelor din iunie au fost publicate pe site, inclusiv prin transmisiuni LIVE, instituția noastră a decis să ofere organului de urmărire penală fișierele video pe un stick de memorie.

...

...

Amintim că prin ordonanța procurorului general interimar, Dumitru Robu, la cinci august, a fost dispusă inițierea unei cauze penale pe faptul uzurpării puterii de stat, în perioada 7 – 14 iunie 2019, de către fosta guvernare a Republicii Moldova. Asta după ce, la 9 iunie, Parlamentul de la Chișinău a aprobat astăzi o declarație prin care constată uzurparea puterii în stat de către fosta guvernare. Declarația a fost citită de la tribuna Legislativului de Maia Sandu, pe atunci încă parlamentară.

Exercitarea urmăririi penale pe acest caz este efectuată de un grup de urmărire penală, formată din procurori, ofiţeri de urmărire penală şi ofiţeri de investigaţie din diferite subdiviziuni ale organelor de drept. Până în prezent, doar deputatul Dumitru Alaiba a anunțat public despre faptul că a fost citat în calitate de martor, împreună cu alți colegi, în cadrul acestui dosar.

Anterior șeful de la Interne, Andrei Năstase, declara că ex-procurorul general interimar, Igor Popa, ar fi obținut peste 500 mii de euro pentru obstrucționarea anchetei penale privind uzurparea puterii în stat.

De cealaltă parte, Partidului Democrat (PDM) declară că deputații fracțiunii sunt „amenințați și șantajați” cu dosarul penal pe faptul uzurpării puterii în stat. Parlamentarii democrați l-au calificat drept un dosar „fals și făcut la comandă”, iar la 16 august au depus un denunț în care solicită Procuraturii Generale (PG) pornirea urmăririi penale pe faptul uzurpării puterii de stat, în perioada 8-15 iunie, de către actuala guvernare.

Conform Codului Penal al Republicii Moldova, articolul 339, alineatul 1, acțiunile comise în scopul uzurpării sau menținerii forțate a puterii în stat se pedepsesc cu închisoare de la 10 la 15 ani.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal