Meduza notează că în Duma locală de la Moscova au trecut nouă membri ai „Rusiei Unite”, care au candidat independent și alți trei candidați ai unei formațiuni pro-guvernare „Moscova Mea”. Presa rusă scrie că în parlamentul local au intrat încă 13 candidați care sunt susținuți de actuala putere și de primăria Moscovei.

De menționat că liderul „Rusiei Unite” de la Moscova, Andrei Meteliskii, a pierdut alegerile. El nu a mai trecut în Duma locală în care s-a aflat începând cu anul 2001. Chiar înainte de scurtin, FBK (Fondul de Luptă împotriva Corupției) a lansat o investigație care dezvăluie detalii despre afacerile tenebre ale lui Meteliskii și imobilele impunătoare ale familiei sale. 

La Moscova au ieșit la vot 21,77% din alegători, după ce s-au analizat toate cele 100% din procesele verbale. Este un rezultat aproape similar ca și în 2014, când au votat 21,04%.

Între timp, în Sankt Petersburg, acolo unde locuitorii orașului și-au ales, duminică, guvernatorul, a câștigat candidatul care deținea până acum interimatul funcției de guvernator - Alexandr Beglov.  Acesta a luat 64,57% din voturile locuitorilor din Petersburg. 

Aici la scrutin au ieșit 41,62% din alegători. De menționat că după-amiază prezența a crescut brusc. Dacă la 12:00 la urne s-au prezentat nici 7%, la ora 15 deja votaseră 16,26%. În ultimele două ore, la urne au venit încă 18% din alegători.

În Sankt Petersburg au fost înregistrate 350 de încălcări ale legalității scrutinului, iar la Moscova - 600. 

În alte 15 regiuni unde se alegeau liderii regionali au câștigat masiv reprezentanții puterii. Aici un grafic oferit de Meduza:

În total, alegerile au avut loc în 85 de regiuni din Rusia. Ele au fost considerate de opoziție drept o oportunitate de a slăbi partidul Rusia Unită, a cărui popularitate este la cel mai redus nivel din ultimul deceniu.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!