MAI își motivează intenția prin faptul că are două servicii specializate de urgență: Inspectoratul General al Poliției și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, cel din urmă având în componență Serviciul mobil de urgenţă reanimare şi descarcerare - SMURD.

„Prin urmare, transmiterea Serviciului 112 în sfera de competenţă a Ministerului Afacerilor Interne ar optimiza funcționalitatea acestuia, prin asigurarea dispecerizării integrate a serviciilor specializate de urgenţă”, se arată în proiectul hotărârii Guvernului.

Mai devreme, ideea era promovată de șeful de la MAI, Andrei Năstase. „Aceasta ar însemna mai multă operativitate, intervenții mai rapide și ca cetățeanul să beneficieze de servicii la momentul potrivit. Este o practică la nivel internațional”, a declart, anterior, ministrul de Interne Andrei Năstase.

În proiectul de lege este menționat că modificările nu vor pesupune cheltuieli suplimentare din bugetul de stat. 

Serviciul național unic pentru apelurile de urgență 112 a devenit operațional în Republica Moldova în iulie 2018. Acesta asigură recepţionarea apelurile de urgenţă, localizarea terminalului apelantului în baza informaţiei comunicate de apelant, procesarea informației obținute, prin intermediul Sistemului informaţional automatizat al Serviciului 112, şi transmiterea datelor către dispeceratele serviciilor specializate de urgenţă ale Ambulanței, Poliției și Pompieri.

Numărul 112 este gratuit şi poate fi apelat 24 din 24 de ore, de pe orice telefon fix sau mobil în Moldova şi întreaga Uniune Europeană.  

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!