„Acordul semnat de Moldova Gaz și Gazprom e cel din 2006 și la 1 ianuarie 2020 el expiră. Formula care ne convine nouă expiră. Rușii insistau pe un alt acord unde prețul era altul, mai mare. Cu un alt acord am fi avut să plătim mai mult de la 1 ianuarie. Pentru noi e convenabil ca formula să rămână la fel și pentru anul viitor, e bine că am convenit mai întâi economic cu Gazprom, iar apoi politic – cu Putin. Rezultatul important e că vom avea unele reduceri care ne vor compensa pierderile”, declară Dodon.

Mai mult, președintele afirmă că s-au găsit finanțe și pe intern. „Banii ar trebui îndreptați spre rebalansarea tarifului intern pentru gaze”, spune președintele.

Dodon afirmă că actualmente Republica Moldova achită 178 de dolari la mia de meti cubi în timp ce tariful real ar fi de 235 de dolari. „Diferiența ar urma să fie adăugată suplimentar, altfel iese că nu se achită. Noul mecanismul ne permite să nu majorăm tarifele la gaz”, asigură Dodon.

Referitor la pericolul ca gazul rusesc să nu mai ajungă în Republica Moldova prin Ucraina, începând cu 1 ianuarie 2020, Dodon a punctat că există „trei modalități de furnizare a gazelor”, care urmează a fi discutate cu oficialii Gazprom.

AGORA amintește că sâmbătă, președintele promitea că de la 1 octombrie moldovenii vor plăti mai puțin pentru gazele rusești.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!