Cauzele penale au fost pornite „pe faptul creării unei scheme infracționale de obținere ilegală a loturilor de pământ pentru construcție, prin încheierea contractelor de arendă”. Ele au fost deschise în baza probelor acumulate de procurori, ofițeri ai Serviciului protecție internă și anticorupție (SPIA) al MAI și ai Serviciului de Informații și Securitate (SIS).

În cadrul acțiunilor operative, au fost documentați zece foști și actuali funcționari, persoane fizice și juridice. Potrivit unui comunicat emis de Procuratura Generală, s-a stabilit că bănuiţii ar fi constituit o schemă prin care s-a încercat înstrăinarea unor loturi de teren care aparțin Primăriei municipiului Chișinău.

În baza încheierii judecătorului de instrucție, au fost efectuate 21 de percheziții în birourile de serviciu, în automobilele și la domiciliile persoanelor care au nimerit în vizor, pentru a ridica probe relevante pentru cauză, se mai menționează în comunicat.

Dacă vor fi găsite vinovate, cele zece persoane riscă până la zece ani de închisoare şi amenzi de sute de mii de lei.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!