Oficiul Federala al Justiției din Elveția ar fi primit solicitarea pe data de 26 august, scrie aceeași sursă, citând, la rândul său, săptămânalul NZZ am Sonntag și agenția elvețiană SDA-Keystone. Documentul a fost, ulterior, transmis procurorului general de la Zurich.

Autoritățile elvețiene nu au oferit detalii despre solicitare, însă presa locală nu neagă că moldovenii ar fi cerut ca fondurile lui Plahotniuc, depuse la băncile din Zurich, să fie înghețate.

De menționat că ex-președintele PD, Vladimir Plahotniuc, este cercetat într-un dosar penal preluat de la autoritățile din România. Procuratura Anticorupție anunță că verifică tranzacțiile dubioase pe care le-ar fi încheiat Plahotniuc și nu ar fi achitat impozit pe venit din acestea, în anul 2011. Anunțul a fost făcut de vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, pe final de august.

Și Ministerul rus al Afacerilor Interne a anunțat în iunie 2019 despre cercetarea penală a fostului lider PD. Acesta este acuzat pe 28 de cazuri de contrabandă și trafic de droguri în proporții deosebit de mari. Plahotniuc a declarat atunci că „toate dosarele sunt fantezii” și nu ar avea nici o legătură cu persoana sa. 

Precizăm că în luna iulie socialistul Grigore Novac a declarat că a aflat de existența unui dosar pe numele lui Vlad Plahotniuc. Novac nu a putut prezenta acte sau probe. Ulterior, Newsmaker a adresat o solicitare la Procuratura Elvețiană și au primit răspuns că acuzatorii locali nu-l urmăresc penal pe fostul lider democrat.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!