Șefia Procuraturii Generale, neatractivă? Un singur candidat în ultima zi de concurs

Șefia Procuraturii Generale, neatractivă? Un singur candidat în ultima zi de concurs

Doar o singură persoană și-a depus, până în acest moment, dosarul pentru înscrierea în concursul pentru ocuparea funcției de procuror general. Totuși, doritorii mai au câteva ore la dispoziție, până la finele zilei de 10 septembrie, pentru a se înscrie în cursă.

Potrivit Ziarului de Gardă, șeful Serviciul protocol, relații internaționale și cu publicul al Procuraturii Generale (PG), Eugeniu Roșca, a spus că lista candidaților, însoțită de CV-uri, scrisorilor lor de motivare și conceptele de management, va fi publicată pe site-ul PG în termen de cinci zile lucrătoare de la expirarea termenului-limită de depunere a dosarelor.

Candidatul la funcția de procuror general este selectat pe bază de concurs public, organizat de Consiliul Superior al Procurorilor (CSP). Acesta cuprinde două etape: preselecția candidaților în baza dosarelor depuse și interviul.

Publicitate

În termen de 20 de zile lucrătoare de la data-limită (10 septembrie), CSP întocmește lista candidaților care îndeplinesc condițiile de participare la concurs și o afișează pe pagina sa web oficială, indicând data la care va avea loc interviul.

De menționat este că șeful statului poate respinge candidatura propusă de CSP. Dacă membrii Consiliului, cu votul a 2/3, propun repetat aceeași candidatură, președintele emite decretul privind numirea în funcție.

Pe 9 august, Consiliul Superior al Procurorilor a anunțat concursul pentru ocuparea funcției de procuror general interimar. Asta deși ministra Justiției, Olesea Stamate, a solicitat membrilor CSP să amâne anunțarea concursului pentru luna septembrie, pentru că legea ar urma să fie modificată.

Amintim că, din cele nouă candidaturi pentru funcția de procuror general interimar, Parlamentul a ales-o pe cea a lui Dumitru Robu. Președintele Igor Dodon a acceptat-o și a semnat decretul de numire în funcție. Dumitru Robu a ocupat funcția de șef adjunct al Procuraturii Chişinău, oficiul central. În gestiunea procurorului Dumitru Robu se află dosarul licitaţiei trucate privind amenajarea parcărilor în Chişinău.

Fostul procuror general Eduard Harunjen și-a dat demisia pe 11 iulie. El a invocat în cerere „agravarea stării de sănătate”.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal