„Avem probleme în Republica Moldova la capitolul acoperire, acces și calitate a serviciilor medicale. În parteneriat cu Biroul de cooperare al Elveției în Republica Moldova, cu Banca Mondială și Crucea Roșie din Elveția, demarăm o colaborare cu scop de progres în acest domeniu. În proiect va fi implicată Compania Națională de Asigurări în Medicină și  Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale”, a menționat secretaru de stat al Ministerului Sănătății, Alexandru Voloc.

Proiectul prevede o investiție de aproximativ 4,1 milioane de euro și va fi aplicat pe o perioadă de patru ani, în câteva etape.  Scopul investițiilor este de a îmbunătăți calitatea serviciilor și a accesului la asistența medicală pe întreg teritoriul țării, dar și de a promova o atitudine responsabilă a persoanelor pentru propria sănătate.

„Este o continuitate a colaborării de 15 ani dintre Elveția și Republica Moldova în domeniul sănătății. Toți cetățenii au dreptul la servicii medicale de calitate indiferent de sex, etnie și gen”, a menționat Viorica Crețu, reprezentanta Biroului de cooperare al Elveției în Republica Moldova.

Banca Mondială va asigura expertiza pentru cheltuirea eficientă și transparentă a banilor investiți, iar Crucea Roșie va asigura  responsabilizare socială a populației.

„Majoritatea fondurilor nu sunt cheltuite eficient. În domeniul de sănătate din Moldova se cheltuie mult - aproape 10% din PIB, dar eficiența este mică. Din acest motiv ne-am gândit să intervenim”, a menționat reprezentantul Băncii Mondiale.

Realizarea proiectului până în aprilie 2023, va fi asigurată de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Banca Mondială și Crucea Roșie din Elveția. Suportul financiar este oferit de Agenția pentru dezvoltare și cooperare a Elveției. 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!