MAI a anunțat că, la 4 septembrie, ministrul de Interne Andrei Năstase a fost informat de către șeful Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi, despre posibila implicare a personalui din Sectorul Poliției de Frontieră de la aeroport în mai multe ilegalități. Ar fi vorba despre depășirea atribuțiilor de serviciu și facilitarea trecerii ilegale a frontierei de stat de către „persoane care ocupă funcții în cadrul așa-numitului guvern de la Tiraspol”.

Conform comunicatului MAI, Năstase a dispus inițierea unei anchete ample care să releve toate circumstanțele cu privire la săvârșirea acestor ilegalități.

„A fost creat un grup interdisciplinar de anchetă care investighează sub toate aspectele cazul dat pentru a identifica și destructura toată schema de implicare în ultimii ani a personalului Poliției de Frontieră și tragerea la răspundere în conformitate cu legislația în vigoare, inclusiv din punct de vedere penal, a celor responsabili. Despre rezultatele anchetei vom informa opinia publică”, se arată în comunicat.


Mai devreme, atât procurorii, cât și președintele Igor Dodon sau vicepremierul Andrei Năstase, declarau că Ilan Șor și Vlad Plahotniuc ar fi avut intrări separate la Aeroportul Chișinău, care duceau direct la avion.

Compania Avia Invest venise ulterior cu o reacție potrivit căreia „pentru toții pasagerii, fără excepție, există doar trecerile asigurate de controlul actelor de identitate și cel vamal, cu respectarea tuturor normelor legale și de securitate, privind traversarea frontierei de stat”. „Oricare alte treceri „speciale” nu au existat vreodată și nu vor exista”, comentase compania.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!