„Primim foarte multe solicitări de la jurnaliști despre cele 100 de zile ale guvernului. Pentru că prima ședință a actualului guvern a avut loc sâmbătă, pe 15 iunie, 100 de zile ale guvernării se împlinesc pe 23 septembrie. Evenimentul de prezentare a raportului va avea loc pe 24 septembrie”, a anunțat luni consiliera pe comunicare a Maiei Sandu, Anastasia Condruc.

Constituția: Guvernul lucrează din ziua depunerii jurământului

Potrivit aliniatului 5 al articolului 98 din Constituție, „Guvernul îşi exercită atribuţiile din ziua depunerii jurământului de către membrii lui în faţa Preşedintelui Republicii Moldova”.

Guvernul Sandu a depus jurământul în data de 8 iunie chiar în Parlament, în prezența șefului statului, Igor Dodon.

Astfel, Guvernul Sandu a început să lucreze din 8 iunie 2019, iar 100 de zile ale Executivului se împlinesc la data de 16 septembrie.

Îngrădirea accesului în clădirea Guvernului, motiv pentru „recalcularea” celor 100 de zile?

În perioada de la 8 la 15 iunie, adică între învestirea Guvernului Sandu și desfășurarea primei ședințe în clădirea Executivului, în fața Guvernului se afla un grup de persoane, care și-au instalat corturi.

În discuția cu jurnaliștii, unii dintre aceștia spuneau că nu au de gând să le permită membrilor noului Cabinet de miniștri să intre în clădire, întrucât învestirea noului Guvernul este ilegală, motivându-și opinia pe o hotărâre a Curții Constituționale din 8 iunie, abrogată ulterior.

Precizăm că prima ședință a Guvernului Sandu a avut loc la Parlament, în data de 10 iunie 2019, iar prima ședință în clădirea Guvernului - la 15 iunie.

Astfel, Guvernul Maia Sandu a putut intra în deplinătatea atribuțiilor sale abia din 15 iunie.

Experiența Guvernelor precedente

Din experiența Guvernelor precedente, prezentarea rapoartelor de activitate pentru 100 de zile are loc la câteva zile după împlinirea termenului de 100 de zile.

Guvernul Gaburici. Învestit - 18 februarie 2015.

Raport de activitate pentru 100 de zile - prezentat la 4 iunie 2015 (la 106 zile de la învestire și la 105 zile de la prima ședință de Guvern).

Guvernul Leancă. Învestit - 31 mai 2013.

Raport de activitate pentru 100 de zile - prezentat la 19 septembrie 2013 (la 111 zile de la învestire și la 106 zile de la prima ședință de Guvern).

Guvernul Filat 1. Învestit - 25 septembrie 2009.

Raport de activitate pentru 100 de zile - prezentat la 4 ianuarie 2010 (la 101 zile de la învestire și la 100 de zile de la prima ședință de Guvern).

AGORA precizează că, săptămâna viitoare, în perioada împlinirii a 100 de zile de activitate a Guvernului, Maia Sandu va întreprinde o vizită oficială în Statele Unite ale Americii.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!