Calculele celor 100. Logica Guvernului și de când se calculează cele 100 de zile de activitate ale Executivului

Calculele celor 100. Logica Guvernului și de când se calculează cele 100 de zile de activitate ale Executivului

Guvernul Maia Sandu se apropie de 100 de zile de activitate, iar un raport de activitate a Executivului în această perioadă va fi prezentat marți, 24 septembrie, adică la 108 zile de la învestirea Guvernului. Data a fost calculată, potrivit instituției, din ziua în care Cabinetul de miniștri s-a întrunit în prima ședință în clădirea Guvernului - 15 iunie 2019. Urmând calculul Executivului, 100 de zile se împlinesc pe 23 septembrie. Constituția însă spune altceva.

„Primim foarte multe solicitări de la jurnaliști despre cele 100 de zile ale guvernului. Pentru că prima ședință a actualului guvern a avut loc sâmbătă, pe 15 iunie, 100 de zile ale guvernării se împlinesc pe 23 septembrie. Evenimentul de prezentare a raportului va avea loc pe 24 septembrie”, a anunțat luni consiliera pe comunicare a Maiei Sandu, Anastasia Condruc.

Constituția: Guvernul lucrează din ziua depunerii jurământului

Publicitate

Potrivit aliniatului 5 al articolului 98 din Constituție, „Guvernul îşi exercită atribuţiile din ziua depunerii jurământului de către membrii lui în faţa Preşedintelui Republicii Moldova”.

Guvernul Sandu a depus jurământul în data de 8 iunie chiar în Parlament, în prezența șefului statului, Igor Dodon.

Astfel, Guvernul Sandu a început să lucreze din 8 iunie 2019, iar 100 de zile ale Executivului se împlinesc la data de 16 septembrie.

Îngrădirea accesului în clădirea Guvernului, motiv pentru „recalcularea” celor 100 de zile?

În perioada de la 8 la 15 iunie, adică între învestirea Guvernului Sandu și desfășurarea primei ședințe în clădirea Executivului, în fața Guvernului se afla un grup de persoane, care și-au instalat corturi.

În discuția cu jurnaliștii, unii dintre aceștia spuneau că nu au de gând să le permită membrilor noului Cabinet de miniștri să intre în clădire, întrucât învestirea noului Guvernul este ilegală, motivându-și opinia pe o hotărâre a Curții Constituționale din 8 iunie, abrogată ulterior.

Precizăm că prima ședință a Guvernului Sandu a avut loc la Parlament, în data de 10 iunie 2019, iar prima ședință în clădirea Guvernului - la 15 iunie.

Astfel, Guvernul Maia Sandu a putut intra în deplinătatea atribuțiilor sale abia din 15 iunie.

Experiența Guvernelor precedente

Din experiența Guvernelor precedente, prezentarea rapoartelor de activitate pentru 100 de zile are loc la câteva zile după împlinirea termenului de 100 de zile.

Guvernul Gaburici. Învestit - 18 februarie 2015.

Raport de activitate pentru 100 de zile - prezentat la 4 iunie 2015 (la 106 zile de la învestire și la 105 zile de la prima ședință de Guvern).

Guvernul Leancă. Învestit - 31 mai 2013.

Raport de activitate pentru 100 de zile - prezentat la 19 septembrie 2013 (la 111 zile de la învestire și la 106 zile de la prima ședință de Guvern).

Guvernul Filat 1. Învestit - 25 septembrie 2009.

Raport de activitate pentru 100 de zile - prezentat la 4 ianuarie 2010 (la 101 zile de la învestire și la 100 de zile de la prima ședință de Guvern).

AGORA precizează că, săptămâna viitoare, în perioada împlinirii a 100 de zile de activitate a Guvernului, Maia Sandu va întreprinde o vizită oficială în Statele Unite ale Americii.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal