Șefa departamentului de marketing al companiei „Farmak”, Susana Halilova, a afirmat că anume datorită preparatului lor, insulina „Lantus” s-a ieftinit.„Noi am calculat și am ajuns la concluzia că am reușit să economisim 700.000 de dolari pentru bugetul R. Moldova venind cu un preparat calitativ și modern pentru diabeticii din R. Moldova”, s-a lăudat Halilova. Ea a negat categoric posibilitatea ca „Strim” să fie un preparat necalitativ. „Noi am livrat în diferite țări ale lumii 10 milioane de cartușe, iar efecte adverse au fost doar în 60 de cazuri. În Ucraina am oferit 150.000 de cutii, iar medicii au înregistrat trei cazuri de intoleranță. Iar în Moldova noi brusc aflăm că există zeci de cazuri de reacții adverse. În același timp, nu ni se permite să vorbim cu doctorii care le-au constatat și nu avem acces la date”, mai spune Halilova.
Ea s-a arătat convinsă că scandalul „Strim” s-a produs „din cauza unei concurențe neloiale”.„Preparatul trebuie să fie analizat de experți independenți. Invităm reprezentanții Ministerului Sănătății, medicii endocrinologi și jurnaliștii să ne viziteze fabrica. Sperăm că sistarea livrării „Strim” e o neînțelegere, nu un conflict creat artificial”, a mai spus Halilova.
De menționat că, la începutul lui 2019, 15.000 de diabetici au fost impuși să administreze „Strim” fără a avea o alternativă de insulină.
În vara acestui an, pe atunci secretarul de stat al Sănătății, Boris Gîlca, declarat pentru AGORA că „Strim” este un medicament dubios, cercetat insuficient și procurat printr-o licitație defectuoasă. Se întâmpla la o lună de la articolul publicat de AGORA, în care pacienții cu diabet zaharat spuneau că le este frică să își administreze un preparat nesigur.
Gîlca afirma atunci: „În Ucraina, acest preparat „foarte bun” e folosit în 3-4% dintre cazuri. Îmi pare rău să spun acest lucru, dar aceste 3-4% se folosesc pentru tratamentul cu insulină a persoanele aflate în penitenciare”.
Ulterior, odată cu schimbarea puterii la Chișinău, noua conducere a Ministerului Sănătății a desfășurat câteva teste. Agenția Medicamentului anunța că preparatul a fost testat în laborator și „devieri de calitate nu au fost identificate”.
Într-un final, preparatul a fost retras din nomenclatorul medicamentelor. Ultimile vești despre scandalul „Strim” s-au dat pe final de august. Atunci, Ministerul Sănătății și Centrul Național Anticorupție au declarat că vor lua măsurile de rigoare în vederea elucidării tuturor circumstanțelor cu privire la desfășurarea licitației și achiziției publice pentru procurarea „Strim”.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.