
STUDIU: Aproape 30% din populația R. Moldova nu are poliță de asigurare, iar majoritatea n-au bani de medici
Un studiu reflectă că aproape o pătrime din populația Republicii Moldova nu dispune de asigurare medicală, iar printre principalele motive pentru care cetățenii țării nu se adresează la medic se enumeră temerile că vor fi nevoiți să facă plăți neprevăzute, lipsa de timp sau neîncrederea în personalul medical.
・
Studiul „Moldova inegală” arată că în perioada anului 2018, 28,5 % din populația țării nu dispunea de polițe de asigurare medicală. Totuși, indicile atestă o scădere, comparativ cu acum nouă ani, când 32% din populație era fără asigurare medicală.

Un aspect pozitiv al sistemului actual de protecție și asigurare socială ar fi totuși că majoritatea vârstnicilor și a persoane cu dizabilități sunt asigurați medical de stat.
Motivele pentru care cetățenii Republicii Moldova nu se adresează după ajutor medical
Un alt aspect îngrijorător pentru Republica Moldova este faptul că populația continuă să nu se adreseze la medic chiar dacă au nevoie. Dintre cei care nu apelează pentru ajutor medical sunt familiile social-vulnerabile sau familiile cu venituri scăzute și vârstnicii.
Unul din motivele pentru care oamenii ezită să se adreseze la medic este faptul că aceștia cred că vor trebui să achite informal anumite plăți pentru serviciile acordate. Categoriile care recunosc că au făcut astfel de plăți repetat sunt tinerii, persoanele cu venituri mari și femeile. Doar 20 % din populația cu venit scăzut au plătit informal anumite servicii.
Experții constată o corelare alarmantă: deși, ponderea bătrânilor care achită informal serviciile medicale este mai mică, plățile pe care le realizează îi sărăcesc mai mult. Printre cei care se adresează cel mai frecvent la medic sunt persoanele cu dizabilități - 52%, și cei de etnie romă (comparativ cu celelate etnii din localitate).
Alte motive care îi împiedică pe cetățeni să meargă la medic ar fi lipsa de timp, lipsa încrederii și comportamentul neprietenos al medicilor, motiv evidențiat îndeosebi de persoanele de etnie romă și persoanele cu dizabilități, se arată în studiul realizat.
Raportul a fost realizat în cadrul proiectului „Inițiativa Comună pentru Oportunități Egale”, implementat de Fundația Est-Europeană în Parteneriat cu Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, din resursele acordate de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC).