Pentru a evita situația de anul trecut când zeci de producători au rămas cu tone de struguri în depozite fără a putea să-i comercializeze, la 12 septembrie Comisia Economie, buget și finanțe va organiza o dezbatere pe subiectul prețurilor de achiziție a strugurilor și căile de soluționare a situației create în plin sezon de colectare a roadei viniviticole.
Potrivit datelor oficiale, în acest an, roada de struguri medie estimată per hectar este de 5,3 tone. Și prețurile ar putea fi mai mici, comparativ cu anul trecut: pentru soiurile europene tehnice din plantații vechi se prognozează un preț de 4,25 lei/kg, iar pentru soiurile tehnice europene din plantații noi prețurile estimative sunt de 4,75 lei/kg.
2018 a fost un an de cotitură pentru producătorii moldoveni. În pofida condițiilor meteorologice extreme, a ploilor urmate de caniculă și a nopților reci, recolta de mere și struguri din 2018 a fost foarte bogată. Belșugul, însă, nu s-a oprit doar asupra Republicii Moldova, dar și asupra Poloniei și a altor țări din Uniunea Europeană în care producătorii noștri sperau să exporte fructe.
Cu doar câteva luni înainte de începerea unui nou sezon de muncă, oamenii stăteau cu roada în hambare și nu aveau cui s-o vândă. Și dacă merele își mai găseau rostul pe rafturile magazinelor, strugurii reprezintau o adevărată bătaie de cap deoarece sunt mai pretențioși și necesită condiții speciale de păstrare.
Vezi și aceste știri

Săptămâna începe cu ploi și temperaturi de până la +30. Cum va fi vremea în următoarele zile

Putin planifică prima vizită externă de la începutul războiului în Ucraina. Iată unde va merge

Altercații între doi deținuți din Penitenciarul nr. 17-Rezina. Unul dintre bărbați a ajuns în Secția de terapie intensivă
Advertoriale

Aridon Group – 30 de ani de succes, realizări, clienți fideli și echipă dedicată (VIDEO)

Preotul Petru Ciobanu – printre primii absolvenți ai meseriei de cultivator-procesator de bacifere ai Școlii Profesionale Nisporeni
