Noul candidat la funcția de premier al Republicii Moldova are 38 de ani. Chiril Gaburici s-a născut în satul Logănești, raionul Hâncești și și-a luat licența în economie la Universitatea Slavonă. Din 2008 până în 2012 acesta a ocupat funcția de director al companiei Moldcell, ulterior fiind „transferat” în Azerbaidjan, în funcția de director al Azercell, de către compania mamă, Telia Sonera.

De bune …

Gaburici este prezentat în cadrul unui interviu pentru VIP Magazin din 2010 ca un foarte bun specialist. „Am reuşit până acum să realizez programul minim: am sădit copacul, am săpat fântâna, mi-am construit casa, mi-am găsit o soţie extraordinară, cu care creştem doi feciori dragi… ”, spunea el în cadrul interviului, în care este prezentat ca un manager bun și ca un specialist care a reușit să conducă o companie mare la vârsta de 31 de ani.

„Un om puternic seamănă cu o stâncă - calm şi cumpătat, măreţ în gândire, aspiraţii înalte, clar în viziuni, trainic şi durabil în decizii, admirat de oameni.”, se mai menționa în cadrul interviului.

De bine despre Gaburici au vorbit și premierul în exercițiu Iurie Leancă, liderul PLDM, Vlad Filat, și președintele PDM Marian Lupu.

… și de rele

Potrivit mold-street, o pată în biografia candidatului la funcția de prim-ministru este și modul cum a reacționat el și compania Moldcell în timpul evenimentelor din 7 aprilie. Potrivit raportului făcut de comisia Nagacevschi, „Unul din operatorii de telefonie mobilă și anume „Moldcell” a sfidat prevederile legale și a încercat să ducă în eroare comisia de anchetă, susținând că nu a suspendat serviciile sale iar întreruperea legăturii telefonice a fost cauzată de suprasolicitarea rețelelor”, se arată în raportul comisiei.

Numele lui Chiril Gaburici a fost legat și de cel al liderului comuniștilor, Vladimir Voronin în cadrul unei investigații făcute în Azerbaidjan legate de „cuscrul” fostului președinte, dar și de compania la care activa la acea vreme același Chiril Gaburici. Despre asta scria încă la jumătatea lunii decembrie Ziarul Național.

Unele instituții media au speculat că și plecarea lui Gaburici de la Azercell ar avea legătură cu acest caz. Oficial, s-a anunțat că la finele anului trecut Gaburici a părăsit postul de director al Azercell ca urmare a expirării contractului. 

Presa a speculat că Gaburici ar fi nașul de cununie a fiicei lui Voronin, lucru negat chiar de Chiril Gaburici. Potrivit deschide.md, Gaburici ar fi îndeplinit un rol destul de important în cadrul ceremoniei religioase. 

În schimb, Gaburici nu a negat faptul că l-ar fi cununat pe actualul secretar general adjunct al Guvernului, Eduard Bănăriuc, care a ajuns în vizorul opiniei publice după ce în urma unor perchiziții ale CNA au fost găsiți aproape 30 de mii de euro în safe-ul de la locul de muncă. Acesta a motivat că banii ar fi aparținut fiicei acestuia, constituind daruri de nuntă. 

În ziua nominalizării sale în funcţia de prim-ministru, cunoscutul sociolog de la Chişinău, Doru Petruţi, a publicat pe blogul său un comentariu întitulat „Guvernul din umbră” în care îi face o descriere lui Chiril Gaburici pe care din text se poate înţelege că îl cunoaşte destul de bine. „În primul rând merită să îl felicităm măcar pentru reuşita extraordinară de a ajunge în doar câţiva ani de la un simplu şofer, agent de vânzări, director de vânzări şi apoi Director General la companii de sute de milioane de dolari. Şi, inevitabil, nu poţi rămâne în astfel de poziţii nefăcând şi lucruri bune.”

„Dar - mai scrie sociologul - în acest moment, Republica Moldova ar avea nevoie de un prim-ministru care să îndeplinească, să insufle un singur atribut: credibilitate!... A porni la drum cu atribute precum „devalizare”, „corupţie”, „legături urât mirositoare” nu se conjugă cu verbul a fi credibil şi cu funcţia de prim-ministru.”

În opinia lui Doru Petruţi, Chiril Gaburici ar mai avea acum la îndemână opţiunea „decentă” să se retragă, scrie europaliberă.org.

„Voi înţelege că ţi-a fost greu, că ai fost un băiat simplu şi sărac. În acest caz, vei avea cel puţin amiciţia mea şi în continuare”, i se adresează sociologul Doru Petruţi, de pe blogul său personal, viitorului posibil premier.

Cum poate fi ales? 

Pentru a ajunge în fotoliul de premier Gaburici are nevoie de susținerea a cel puțin 51 de deputați. Din cele cinci fracțiuni parlamentare până acum doar PLDM și PDM au declarat că îi vor acorda votul de încredere. Socialiștii au anunțat că nu vor vota. Și liberalii au dat de înțeles că nu vor susține Cabinetul propus, dar o decizie finală urma să fie luată aseară în cadrul ședinței Biroului Național Politic al partidului. Comuniștii în schimb au fost evazivi la acest capitol. Totuși liderul PCRM a declarat anterior că ar putea susține un candidat venit din mediul de afaceri. 

Ședința de azi a Parlamentului va începe la ora 14.00. Agora va transmite imagini video în direct.  

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!