Potrivit lui Veaceslav Ioniță, creșterea accesibilității apartamentelor se datorează exclusiv majorării salariului mediu anual recalculat în euro. În prima jumătate a anului 2019, salariul mediu anual a crescut cu 336 de euro față de anul 2018 și a atins nivelul de 4.232 de euro pe an.

În trimestrul II din 2019, după 11 ani de căderea continuă a prețurilor la apartamente, am asistat la prima majorarea nesemnificativă a prețurilor. Dacă în primul trimestru un apartament de 70 de metri pătrați din municipiul Chișinău avea un preț mediu de vânzare de 36.400 de euro, atunci în trimestrul II apartamentele s-au scumpit cu 600 euro și prețul lor s-a ridicat până la 37 de mii de euro pentru un apartament de 70 de metri pătrați.

Efortul financiar pentru procurarea unui apartament în Chișinău în ultimii trei ani se apropie rapid de media europeană, care constituie 6,9 salarii medii anuale pentru un apartament de 70 de metri pătrați, a subliniat expertul.


Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!