„Pe teritoriul stației de epurare s-ar fi acumulat 750 mii tone de nămol din 2009 până în prezent. Tubii instalați  ar fi rezolvat temporar problema mirosului, nu și a stocării”, crede directorul. „În prezent sunt nouă lacuri cu adâncimea de 12 metri în care se stochează acest nămolul. În condițiile în care el nu este deshidratat definitiv, fermentează, iar când bate vântul mirosul se duce spre capitală”, explică Meșca.

O altă cauză ar fi faptul că în sistemul de canalizare nimeresc resturi din activitatea unor agenți economici cu concentrație sporită de fosfați, proteină și detergenți. „Nivelul detergenților în apă depășește norma de 50 de ori. Resturile vin de la curățătoriile din oraș”, afirmă directorul Apă-Canal.

Alte analize arată că bacteriile benefice care ar echilibra conținutul apei, au muriit în mare parte. Acum indicile arată 2-3 bacterii în loc de 20.

„De la recultivare au trecut două luni. După controlul din 29 august s-a stabilit că indicațiile anterioare adresate către Apă-Canal nu s-au îndeplinit. De ce? Concluzia este că mirosul vine nu doar de la nămol, dar că microorganismele nu sunt în viață”, a sublinit secretara de stat în cadrul Ministerului Agriculturii, Mediului și Dezvoltării Regionale. 

La întrebarea dacă s-a încercat restabilirea cuturilor de microorganisme, directorul a răspuns că pe acest caz este pornită o anchetă internă.

„Totuși, problema mirosului neplăcut nu va fi soluționată curând. Ea nu a apărut acum, există de ani de zile”, a concluziționat Meșca.

Maia Sandu s-a arătat nemulțumită de explicații și a cerut să fie întreprinse mai multe măsuri în acest sens.

„Nu cred că ceea ce ați făcut dvs a avut vreun rezultat. Dacă ar fi avut vreun rezultat, astăzi nu stăteam să discutăm acest subiect. A fost cald și anul trecut. Nu a fost această problemă. Înseamnă că trebuie să vă adresați la Procuratură”, a declarat șefa Executivului.

Recent secretara de stat a Mediului, Iuliana Cantaragiu  a declarat că mirosul neplăcut care bântuie capitala de câteva săptămâni ar putea fi cauzat de faptul că la Stația de Epurare au pierit bacteriile din nămolul activ. Potrivit ei, ar putea trece două luni până populația acestor bacterii ar fi restabilită. 

Amintim că Procuratura Generală s-a autosesizat cu privire la mirosul neplăcut ce persistă în Chișinău și referitor la poluarea râului Bâc. Au fost inițiate două procese penale.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!