Directorul Apă-Canal: Situația mirosului urât nu se va rezolva curând. Bacteriile benefice practic au murit

Directorul Apă-Canal: Situația mirosului urât nu se va rezolva curând. Bacteriile benefice practic au murit

Directorul Apă-Canal, Valeriu Meșca, a fost chemat la raport în cadrul ședinței Guvernului din 11 septembrie. Acesta afirmă că mirosul urât care vine peste capitală ar avea două cauze. Pe de o parte, există o problemă cu stocarea nămolului care se acumulează la stația de epurare, iar pe de altă parte, în sistemul de canalizare se scurg deșeuri lichide de la fabrici și spălătorii. Și bacterile care fermentează deșeurile lichide, se pare că aproape au pierit, afirmă Meșca. 

„Pe teritoriul stației de epurare s-ar fi acumulat 750 mii tone de nămol din 2009 până în prezent. Tubii instalați ar fi rezolvat temporar problema mirosului, nu și a stocării”, crede directorul. „În prezent sunt nouă lacuri cu adâncimea de 12 metri în care se stochează acest nămolul. În condițiile în care el nu este deshidratat definitiv, fermentează, iar când bate vântul mirosul se duce spre capitală”, explică Meșca.

O altă cauză ar fi faptul că în sistemul de canalizare nimeresc resturi din activitatea unor agenți economici cu concentrație sporită de fosfați, proteină și detergenți. „Nivelul detergenților în apă depășește norma de 50 de ori. Resturile vin de la curățătoriile din oraș”, afirmă directorul Apă-Canal.

Publicitate

Alte analize arată că bacteriile benefice care ar echilibra conținutul apei, au muriit în mare parte. Acum indicile arată 2-3 bacterii în loc de 20.

„De la recultivare au trecut două luni. După controlul din 29 august s-a stabilit că indicațiile anterioare adresate către Apă-Canal nu s-au îndeplinit. De ce? Concluzia este că mirosul vine nu doar de la nămol, dar că microorganismele nu sunt în viață”, a sublinit secretara de stat în cadrul Ministerului Agriculturii, Mediului și Dezvoltării Regionale.

La întrebarea dacă s-a încercat restabilirea cuturilor de microorganisme, directorul a răspuns că pe acest caz este pornită o anchetă internă.

„Totuși, problema mirosului neplăcut nu va fi soluționată curând. Ea nu a apărut acum, există de ani de zile”, a concluziționat Meșca.

Maia Sandu s-a arătat nemulțumită de explicații și a cerut să fie întreprinse mai multe măsuri în acest sens.

„Nu cred că ceea ce ați făcut dvs a avut vreun rezultat. Dacă ar fi avut vreun rezultat, astăzi nu stăteam să discutăm acest subiect. A fost cald și anul trecut. Nu a fost această problemă. Înseamnă că trebuie să vă adresați la Procuratură”, a declarat șefa Executivului.

Recent secretara de stat a Mediului, Iuliana Cantaragiu a declarat că mirosul neplăcut care bântuie capitala de câteva săptămâni ar putea fi cauzat de faptul că la Stația de Epurare au pierit bacteriile din nămolul activ. Potrivit ei, ar putea trece două luni până populația acestor bacterii ar fi restabilită.

Amintim că Procuratura Generală s-a autosesizat cu privire la mirosul neplăcut ce persistă în Chișinău și referitor la poluarea râului Bâc. Au fost inițiate două procese penale.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal