„Urmare a analizelor și estimărilor efectuate, nu există până în prezent motive și argumente plauzibile care ar demonstra că persoanele respective sunt expuse pericolului sub aspectul securității personale, libertății de acțiune și a sănătății lor.  Implementarea proiectului de lege nu necesită cheltuieli financiare, ba din contra: va contribui la eficientizarea utilizării banilor publici și la crearea unor economii pentru bugetul de stat”, au argumentat autorii proiectului.

Mai exact, se propune abrogarea articolelor care spun că președintele Parlamentului,  în caz de expirare a mandatului, de demisie sau de imposibilitate definitivă de exercitare a atribuţiilor, beneficiază de:

    a) asistenţă medicală şi tratament balneoclimateric gratuite;

    b) asigurare a securităţii în decursul unui an de zile;

    c) automobil în decursul unui an de zile;

    d) înlesniri la plata pentru serviciile comunale;

    e) paşaport diplomatic.

Aceleași facilități, care se doresc a fi anulate, se extind şi asupra deputaţilor în Parlamentul de legislatura a XII-a care au ocupat în Parlament funcţii remunerate, asupra deputaţilor în Parlamentul de legislatura a XIII-a, precum şi asupra deputaţilor în fostul Soviet Suprem al R.S.S. Moldoveneşti care au ocupat funcţii de conducere remunerate în Sovietul Suprem. Amintim că Guvernul va economisi 500 de mii de lei anual după ce a făcut modificări în Legea privind asigurarea activității președintelui Republicii Moldova. Mai exact, s-a decis să foștii șefi de stat nu vor mai beneficia de birou și asistent personal, plătite de stat, iar de autoturism se vor folosi gratuit doar la solicitare.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!