Așadar, formularul de constatare amiabilă de accident rutier poate fi solicitat și obținut de la companiile de asigurări de unde șoferii au cumpărat polița pentru răspundere civilă auto (RCA).

Procedura de constatare amiabilă poate fi aplicată pentru accidentele rutiere de pe teritoriul întregii țări. Sunt însă niște condiții: în accident să fie implicate doar două automobile, iar daunele materiale să fie nesemnificative, în mărime maximă de 10 mii de lei.

Dacă aceste două condiții sunt respectate, șoferii completează și semnează formularul. Ulterior, acesta va fi prezentat asigurătorului în termen de două zile lucrătoare de la data producerii accidentului rutier, iar șoferii nu vor fi obligați să se prezinte pentru documentare la poliție. Mai mult, vor fi scutiți de amendă și puncte de penalizare.

Procedura simplificată prevede completarea formularului doar în cazul în care ambii conducători auto implicați în accident dispun de asigurare RCA, iar șoferul care recunoaște că se face vinovat de accidentul rutier fixează acest lucru în formularul de „Constatare amiabilă de accident”.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!