Raportul experților WatchDog: Gazprom, Guvernul și Parlamentul, principalii vinovați în situația Moldovagaz

Raportul experților WatchDog: Gazprom, Guvernul și Parlamentul, principalii vinovați în situația Moldovagaz

Moldovagaz ar fi ajuns în situația actuală din cauza unei administrări frauduloase, iar acționarii de la Gazprom ar fi cunoscut starea lucrurilor dar n-au intervenit, se arată într-un raport realizat de Comunitatea pentru advocacy şi politici publice „WatchDog.MD”. În schemele de fraude a consumatorilor de-a lungul anilor au fost implicați Parlamentul, Guvernul și ANRE, care ar fi luat decizii ilegale, se mai arată în raport.

Experții WatchDog spun că problemele la Gazprom s-au acumulat mai mult de 20 de ani, începând cu perioada 1994-1995.

„Evident că rezolvarea lor va necesita mult timp și mult efort. Cele mai grave încălcări au fost în perioada 1995-1998 când patrimoniul a fost subevaluat. Documentul de fondare a Moldova Gaz este Hotărârea 1068 din 1998. Acolo este prevăzut reevaluarea activelor, revizuirea cotelor Guvernului Moldovei și a Gazpromului și stingera unei datori la gaz. Problema este că au trecut 20 de ani de atunci iar rezultatul nu este nici unul. Activele acestea au fost amortizate. Practic valoarea lor este zero. Acum trebuie de revizuit cotele și de restituit datoriile retroactiv. Eu nu știu cum se poate face asta”, a menționat expertul Sergiu Tofilat.

Publicitate

Experții spun că o parte din cheltuielile nejustificate au fost incluse de ANRE în tarifele pentru gaz, iar ulterior s-a majorat datoriei față de Gazprom. Totodată, ANRE se face vinovat de faptul că după toate încălcările depistate în urma controalelor, nu s-au soldat cu sancționarea factorilor de decizie din administrația Moldovagaz. Ce ține de administrarea farauduloasă a Moldovagaz, în raport este menționat că cota majoritară o are Gazpromul.

„Noi ce putem face este să scoatem costurile nejustificate de tarif și să transmitem materialele la organele de anchetă. Însă toate pierderile pe care le-a avut întreprinderea Moldovagaz, să și-le asume acționarii de la Gazprom pentru că ei administrează patrimoniul, ei numesc conducerea întreprinderii și sunt responsabili de activitățile acestor întreprinderi”, a continuat expertul.

Sergiu Tofilat spune că sunt și o serie de decizii negândite și aprobate de ANRE, Guvern și Parlament care au avut deopotrivă un impact negativ asupra stării în care se află azi Moldovagaz și complexul de gaze naturale. Expertul afirmă că aceste decizii trebuie revizuite.

Conform datelor, Guvernul deține o cotă de 35% din acțiunile MoldovaGaz. Respectiv Ministerul Economiei deleagă reprezentanți în Consiliul de Supraveghere și Comisia de Cenzori. „N-am auzit ca cineva din oamenii aceștia să reacționeze sau să depună mărturii că au fost forțați, constrânși să ascund ceva”, spune Tofilat. În opinia sa aceste persoane poartă, deopotrivă, răspundere directă pentru situația de la MoldovaGaz.

Experții spun că este necesar un audit la Moldovagaz pentru a stabili costurile justificate și pentru a determina valoarea fraudelor și valoarea reală a devierilor tarifare.În prezent toată infrastructura de livrare a gazelor, cu excepția interconectorului Iași-Ungheni, este administrată de întreprinderea moldo-rusă Moldovagaz. Acționarul principal al întreprinderii este concernul rus Gazprom, care deține cota de 50%+1 acțiuni și administrează cota de 13,4% care aparține regiunii transnistrene. Guvernul Republicii Moldova deține pachetul de blocaj de 35,5% din acțiunile Moldovagaz, iar alte 1,3% aparțin unor persoane fizice

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal