Unii moldoveni pun democrația doar pe seama politicului.

„Noi nu suntem nici democrați, nici comuniști, nici socialiști, nimic nu suntem. Noi nu trebuim la nimeni. Nu vedeți că noi nu putem ieși din sărăcie. Cum s-au așăzat aieștia deamu să scumpească. Chiar așa se face. Din 90 așa ne chinuie. Parcă îți pare că îți ei vânt, dar nimic”, spune oftând o femeie, pe care am întâlnit-o în Parcul Catedralei Mitropolitane din Chișinău.

„Omul nu costă nimic la noi. Cei care trebuie să respecte legea - nu respectă. Ei își fac interesele lor. Ei trăiesc doar pentru ziua de azi și nu-și închipuie că trebuie să servească poporul, dar nu poporul - pe ei”, susține un bărbat.

„Speram că o să fie schimbări, am votat pentru Maia Sandu, dar acum nu știu, am îndoieli”, spune cu regret alt bărbat pe care l-am întâlnit pe strada Mihai Eminescu din Chișinău.

„Da și s-o schimbat că aproape nimic nu s-a schimbat”, afirmă o femeie.

Alți cetățeni din Republica Moldova văd democrația prin prisma lipsurilor social-economice. 

„Sincer eu sunt studentă. Nu mă simt, nu am niciun sprijin, susținere, caut de lucru de trei luni și nu găsesc nicăieri. Nu sunt ajutată de stat, familia este plecată peste hotare, aici nu este unde să muncim. Nu știu cum ne descurcăm așa mai departe, pentru că democrația rămâne doar un termen și doar în Constituție, dar între lume nu este democrație”, menționează o tânără din Bălți.  Și totuși… există oameni care văd lucrurile în alte culori, mai optimist nu știu cum.

„Lumea zice că nu-i democrație, dar lumea nu știe ce-i aia democrație. Noi așteptăm toți moldovenii democrația să ne aducă mâncare, carne, ciorba, dar asta nu-i democrație. Democrația este aici în cap, dar la noi în cap nu-i regulă. Că noi nu studiem, nu învățăm, nu știm ce vrem, noi ieșim în stradă”, precizează o femeie stabilită cu traiul în străinătate.

„Elemente de democrație la noi sunt. Posibilitatea de a te expune. E mult mai liberă comparativ cu trecutul. Țin minte că colegii mei, din viața de studenție, erau chemați la discuții neplăcute doar că scriau Moldova cu litere latine”, mărturisește un bărbat.

Potrivit unui raport Freedom House, Republica Moldova rămâne a fi o țară parțial liberă, care a înregistrat un regres de trei poziții, acumulând 58 de puncte dintr-o 100, în anul 2018.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!