„Air Moldova” ar putea reveni în gestiunea statului? Dodon: „Sunt premise și argumente care ne permit să anulăm acordul de privatizare”

„Air Moldova” ar putea reveni în gestiunea statului? Dodon: „Sunt premise și argumente care ne permit să anulăm acordul de privatizare”

Statul își dorește revenirea companiei „Air Moldova” în posesia sa. Subiectul a fost discutat la ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS), convocată în regim de urgență. „Sunt premise și argumente documentate care ne permit să anulăm acordul de privatizare”, a declarat după întrunire președintele Igor Dodon, care a refuzat să răspundă la întrebări.

„La ședință au fost invitați conducerea nouă a companiei, inclusiv reprezentanții statului, adică Agenția Proprietăți Publice, responsabilă de gestionarea acelui acord de privatizare. Statul va întreprinde toate acțiunile legale pentru întoarecerea „Air Moldova” în proprietaea statului. Sunt premise și argumente documentate care ne permit să anulăm acordul de privatizare. În timpul apropiat, statul a iniția o cauză în acest sens”, a spus șeful statului.

Un alt subiect discutat a fost inițierea auditului de investiții făcute la Aeroportul Internațional Chișinău. „Avia Invest (n.r. – compania care gestionează aeroportul după concesionare) și-a asumat angajamentul să vină cu investiții. Sunt dubii că aceste investiții nu au fost”, a explicat Igor Dodon.

Publicitate

De asemenea, a fost abordată problema Aeroportului Internațional Mărculești.

„Este una activ important al statului. Câțiva ani în urmă s-a luat decizia de a crea o zonă liberă. Am solicitat informații, ca la următoarea ședință a CSS să luăm decizia cum vom utiliza în interesele statului acest activ. Am spus că ar mai fi bine să deschidem un aeroport internațional la nord și unul la sud. Așa se va dezvolta infrastructura regională, iar în baza unor condiții de concurență, vor fi și prețuri mai joase”, a mai declarat președintele.

Citește și: Directorul Air Moldova, Iulian Scorpan, a plecat din funcție

Amintim că, în octombrie 2018, Agenția Proprietății Publice a anunțat cumpărarea operatorului național „Air Moldova” de către Civil Aviation Group, firmă formată de compania românească Blue Air și un grup de investitori din Republica Moldova.

Civil Aviation Group s-a obligat să achite 50 de milioane de lei în buget și să preia datoria de peste 1,2 miliarde de lei a companiei „Air Moldova”. Privatizarea, una dintre cele mai mari din ultimii ani, a stârnit critici din partea unor experți, dar și din partea opoziției.

Potrivit versiunii oficiale, „Air Moldova” a fost scoasă la vânzare pentru a evita falimentul companiei.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal