„La ședință au fost invitați conducerea nouă a companiei, inclusiv reprezentanții statului, adică Agenția Proprietăți Publice, responsabilă de gestionarea acelui acord de privatizare. Statul va întreprinde toate acțiunile legale pentru întoarecerea „Air Moldova” în proprietaea statului. Sunt premise și argumente documentate care ne permit să anulăm acordul de privatizare. În timpul apropiat, statul a iniția o cauză în acest sens”, a spus șeful statului.

Un alt subiect discutat a fost inițierea auditului de investiții făcute la Aeroportul Internațional Chișinău. „Avia Invest (n.r. – compania care gestionează aeroportul după concesionare) și-a asumat angajamentul să vină cu investiții. Sunt dubii că aceste investiții nu au fost”, a explicat Igor Dodon.

De asemenea, a fost abordată problema Aeroportului Internațional Mărculești.

„Este una activ important al statului. Câțiva ani în urmă s-a luat decizia de a crea o zonă liberă. Am solicitat informații, ca la următoarea ședință a CSS să luăm decizia cum vom utiliza în interesele statului acest activ. Am spus că ar mai fi bine să deschidem un aeroport internațional la nord și unul la sud. Așa se va dezvolta infrastructura regională, iar în baza unor condiții de concurență, vor fi și prețuri mai joase”, a mai declarat președintele.

Citește și: Directorul Air Moldova, Iulian Scorpan, a plecat din funcție

Amintim că, în octombrie 2018, Agenția Proprietății Publice a anunțat cumpărarea operatorului național „Air Moldova” de către Civil Aviation Group, firmă formată de compania românească Blue Air și un grup de investitori din Republica Moldova.

Civil Aviation Group s-a obligat să achite 50 de milioane de lei în buget și să preia datoria de peste 1,2 miliarde de lei a companiei „Air Moldova”. Privatizarea, una dintre cele mai mari din ultimii ani, a stârnit critici din partea unor experți, dar și din partea opoziției.

Potrivit versiunii oficiale, „Air Moldova” a fost scoasă la vânzare pentru a evita falimentul companiei.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!