Nicu Popescu a menționat că, în cadrul vizitei de luni la Kiev, principala problemă inclusă în agenda de dialog cu partea ucraineană a fost aspectul traversării frontierei dintre cele două țări. Astfel, s-a discutat perspectiva ca cetățenii să poată călători în direcția Ucraina-Moldova și invers, în baza buletinelor de identitate, dar și facilitarea procesului de control la frontieră. O atenție deosebită s-a acordat securizării segmetului  de frontieră transnistrean. În dialog a fost inclus și prețul la roming pentru telefonia mobilă.

Cât despre vizita de miercuri la Moscova, Popescu afirmă că prioritar în discuție a fost deblocarea relațiiei economice și anume facilitarea exportului, dat fiind că pentru anul trecut exportul de mărfuri  moldovenești spre Rusia a constituit doar 8%. „Noi dorim să revenil la Acordul de Liber Schimb din 2012, fără careva restricții”, a punctat Popescu.

Reglementarea transnistreană a fost și ea în agenda întâlnirilor. Astfel, a continuat dialogul în vederea retragerii truprlor militare rusești și casarea munițiilor din Cobasna. Ministrul a specificat că nu se dorește revenirea la principiile de reglementarea ale conflictului care erau acum 15 ani. 

Totodată, Nicu Popescu a avut o întâlnire cu reprezentanții diasporei. Au fost discutate problemele ce țin de încheierea unor acorduri ce ar satisface necesitățile moldovenilor aflați în Rusia. Aici au fost incluse aspectele sociale, printre care echivalarea diplomelor de specialitate și a permiselor de conducere.

În legătură cu vizita ce urmează, a prim-ministrei Maia Sandu la Moscova, ministrul de Externe a spus că anterior a existat un dialog în care au specificat care vor fi prioritățile ce trebuie discutate în Rusia.

AGORA amintește că Maia Sandu planifică o plecare la Moscova. Despre spubiecte ce vor fi discutate prim-ministra a menționat: „Planificăm să discutăm întregul spectru al agendei bilaterale, inclusiv subiectele ce țin de comerț, șederea moldovenilor în Rusia, problema transnistreană, aflarea armatei ruse în regiune, lupta contra spălării banilor și să colaborăm în căutarea banilor furați pe timpul precedentei guvernări”.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!