Din 1997 și până la 31 decembrie 2018, CtEDO a înregistrat peste 14.200 de cereri îndreptate împotriva Moldovei. Dintre acestea, 1.204 încă aşteptau la finele anului 2018 să fie examinate. În ceea ce priveşte numărul cererilor analizate, Moldova este pe locul 11 din cele 47 de ţări membre ale CEDO.

Până în prezent, CtEDO a pronunţat 420 hotărâri în cauzele moldovenești, dintre care 33 în primele 9 luni ale anului 2019, iar printre cele mai frecvente tipuri de violări constatate sunt neexecutarea hotărârilor judecătoreşti, maltratarea, anchetarea inadecvată a maltratărilor şi deceselor, detenţia în condiţii proaste, casarea neregulamentară a hotărârilor judecătoreşti irevocabile.

„Ca societatea să se bucure de toate beneficiile oferite de CEDO, standardele ei trebuie aplicate fără rezerve de către autoritățile naționale”, subliniază experții în drept.

Toată jurisprudența CtEDO este disponibilă pe pagina web a CtEDO.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!