„Sunt deja peste 29 de oraşe pe lista percheziţiilor şi peste 80 de adrese”, a afirmat Leonid Volkov, unul din aliaţii lui Navalnîi, pe contul său de Twitter, scrie Agerpres.

„Acestea nu vizează doar apartamentele coordonatorilor şi birourile lor, dar de asemenea domiciliile colaboratorilor şi ale voluntarilor activi”, a precizat el, adăugând că poliţia a intervenit, între altele, în oraşele Nijni Novgorod, Vladivostok, Kazan, Ekaterinburg, Novosibirsk şi Sankt-Petersburg.

Potrivit acestei surse, percheziţiile sunt toate legate de o anchetă privind „spălarea de bani” ce vizează organizaţia anticorupţie a lui Navalnîi, anchetă lansată la începutul lunii august, în timp ce Moscova era zguduită de manifestaţii ample de protest faţă de excluderea candidaţilor opoziţiei la un scrutin local.

La urne, acest vot s-a tradus duminică printr-un scor usturător pentru candidaţii puterii în capitala rusă, unde aceştia au pierdut o treime din locuri faţă de alegerile precedente.

Condamnat la 30 de zile de închisoare pentru aceste acţiuni de contestare, Aleksei Navalnîi, ai cărui candidaţi fuseseră excluşi cu toţii de la scrutinul din Moscova, chemase populaţia să participe activ la această mişcare, de proporţii nemaivăzute din 2012 şi care a fost reprimată cu brutalitate de către autorităţi.

Denunţând o „lovitură masivă”, purtătoarea de cuvânt a lui Navalnîi, Kira Iarmîş, a calificat joi aceste noi percheziţii drept „acte de intimidare” şi de „furt” ce vor conduce la paralizarea activităţii organizaţiei sale.

Săptămâna trecută, birourile moscovite şi studioul de înregistrare ale echipei lui Aleksei Navalnîi au făcut obiectul unei percheziţii a poliţiei.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!