Datele din raport arată că reformele din sistemului judiciar, lupta împotriva corupției, măsurile de urmărire penală pe cauza fraudei bancare și asigurarea pluralității mass-media nu au înregistrat progrese în ultimii ani.

Totodată, Republica Moldova a înregistrat o evoluție pozitivă în sectorul financiar-bancar, la capitolul conlucrare cu partenerii politici externi și a realizat o serie de proiecte cu sprijinul Uniunii Europene.

„Noul guvern moldovenesc a demarat un plan de reformă important pentru consolidarea democrației și a statului de drept în țară. Ne așteptăm ca autoritățile să își respecte angajamentele asumate și să pună în aplicare ambițiosul Acord UE-Moldova, în beneficiul cetățenilor noștri. În calitate de UE, suntem pregătiți să continuăm să însoțim și să susținem acest proiect, pentru că prețuim mult prietenia noastră”, a declarat vicepreședinta Comisiei Europene Federica Mogherini.

Comisia Europeană salută faptul că Guvernul Sandu a adoptat o serie de programe axate pe reformele cele mai urgente și a luat măsuri semnificative, în special pe cadrul electoral, în lupta împotriva corupției și în de-politizarea instituțiilor statului. Ca răspuns, Comisia a reluat asistența de sprijin bugetar și a semnat trei acorduri de finanțare cruciale, în valoare totală de aproape 55 de milioane de euro.

„În mod special mă bucură că Raportul reflectă schimbarea de atitudine a UE față de situația din Moldova odată cu învestirea noului guvern. Această schimbare se datorează angajamentului ferm pentru reforme, dar și primelor acțiuni întreprinse. Avem foarte mult de lucru. Este foarte important că în acest parcurs avem sprijinul în creștere a partenerilor noștri de dezvoltare”, a scris pe pagina sa de Facebook ministrul de Externe Nicu Popescu. 
Raportul va fi luat în considerare la Consiliul anual de asociere UE-Moldova, care va avea loc la Bruxelles la 30 septembrie 2019. Raportul integral poate fi accesat aici.

La 28 iunie 2014, Republica Moldova a semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Documentul a fost ratificat de Parlamentul țării noastre la 2 iulie același an. Unul dintre cele 7 titluri ale Acordului de Asociere UE-RM ține de cooperarea sectorială și economică, incluzând în total 28 capitole ce vizează domenii precum finanțele publice, ocuparea forței de muncă, agricultură, transport, ș.a.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!